Nomikithess ενάντια στον πόλεμο

0
79

Ως nomikithess.gr πιστεύουμε ότι οι φοιτητές πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από απλοί διδασκόμενοι-εξεταζόμενοι και να ευαισθητοποιούνται με βάση την κοινωνική και πολιτική τους πραγματικότητα. Επομένως οι δράσεις μας (θέλουμε ενίοτε να) ξεπερνάνε το στενό ορίζοντα της σχολής ίσως και της νομικής.

Ένα ζήτημα που θέλουμε να αναδείξουμε είναι αυτό του πολέμου. Όχι του πολέμου γενικά και αόριστα αλλά του πολέμου στη γειτονιά μας. Η αίσθηση της κανονικότητας της ειρήνης που βιώνει η γενιά μας, δεν αναιρεί ούτε ότι η Συρία είναι πολύ κοντά μας, ούτε ότι ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς σε επικίνδυνη γειτονιά. Οι πόλεμοι, η διάλυση χωρών και κοινωνιών δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις ή το ιντερνέτ, είναι μια πραγματικότητα που μας αγγίζει όλο και περισσότερο. Οι προσφυγικές ροές ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν αναζητώντας μέσω της Ελλάδας διάβαση για τις εύρωστες χώρες του βορρά είναι για μας μια έμμεση μόνο συνέπεια της πραγματικότητας αυτής. Ωστόσο αύριο δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άμεσες. Με άλλα λόγια, ο πόλεμος δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις, είναι μια θλιβερή και απειλούσα πραγματικότητα.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε ως ανήσυχοι νέοι είναι η συνειδητοποίηση μιας κατάστασης και των υπαιτίων αυτής και να πάρουμε σαφή θέση. Τασσόμαστε ενάντια σε όσους δημιουργούν και συντηρούν τους πολέμους, σε όσους εισβάλουν σε άλλες χώρες, σε όσους χρηματοδοτούν και κερδοσκοπούν από τους πολέμους. Ενάντια σε επίδοξους Αμερικάνους και Ευρωπαίους απελευθερωτές και υποκινητές, που όταν οσμίζονται πετρέλαια διαλύουν χώρες και λαούς. Ενάντια σε όσους αναμιγνύονται και υποδαυλίζουν προβλήματα στους λαούς και μεταξύ των λαών. Ενάντια στα τέρατα του ισλαμικού φονταμεταλισμού, όπως ο ISIS, που τα τροφοδότησαν ΗΠΑ, Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ για να πετύχουν τους σκοπούς τους. Ενάντια στο φασιστικό κράτος του Ισραήλ που ξεκληρίζει συστηματικά έναν ολόκληρο λαό.

Τασσόμαστε ενάντια σε τυχοδιωκτισμούς και επιθετικότητες, σε αλλαγές συνόρων στην περιοχή. Τόσο με αφορμή το Μακεδονικό όσο και την τουρκική προκλητικότητα, θέλουμε μια γειτονιά με λαούς που θα συνεργάζονται και θα συνυπάρχουν αρμονικά. Αυτό δεν γίνεται ούτε με την αυξανόμενη απειλή θερμού επεισοδίου από την Τουρκία σε Αιγαίο και Κύπρο, ούτε με επικίνδυνους αλυτρωτισμούς. Δεν γίνεται με τυχοδιωκτισμούς, επιθετικότητες και αλλαγές συνόρων.

Στη βάση αυτή αποφασίσαμε να δώσουμε το δικό μας στίγμα στο σύλλογο Νομικής και τους συμφοιτητές μας.  Προχωρήσαμε στη συγκέντρωση 850 ευρώ μέσω λαχειοφόρου προκειμένου να δοθούν στην Κιβωτό του Κόσμου και να αγορασθούν σχολικά είδη για το Στέκι Μεταναστών. Διανθίσαμε τον τρίτο όροφο με τα δικά μας/σας αντιπολεμικά μηνύματα και με ένα κολλάζ με φωτογραφίες από τον (πολύ πραγματικό) πόλεμο που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Συρία. Παράλληλα στο site ανέβηκαν αφιερώματα στον αντιπολεμικό κινηματογράφο και την ποίηση. Τέλος, μετά τις διακοπές θα προχωρήσουμε σε προβολή ταινίας στο χώρο του συλλόγου φοιτητών νομικής σε συνεργασία με την κινηματογραφική ομάδα του Συλλόγου Νομικής, την ΚΟΦΟΙΝ.

LEAVE A REPLY