ERASMUS: η νέα στήλη του nomikithess

0
356

ERASMUS

Erasmus λοιπόν. Ένα πρόγραμμα τόσο ξεχωριστό, που δε θα μπορούσε να λείπει από τον ιστότοπό μας.

Στο παρακάτω κείμενο δε θα μπούμε στη διαδικασία ούτε να πούμε στο φοιτητή της Νομικής να ακολουθήσει το πρόγραμμα και να προσπαθήσει να επωφεληθεί από όλα όσα προσφέρει, ούτε όμως θα προσπαθήσουμε να τον κατευθύνουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Άλλωστε το κείμενο έχει γραφτεί από φοιτητές που έχουν μετακινηθεί και έχουν επωφεληθεί μέσω του προγράμματος αυτού κι επομένως, όσο κι αν προσπαθήσουμε, θα χάσουμε σε κάποια σημεία την αντικειμενικότητά μας.

Στη διάρκεια των ακαδημαϊκών μας χρόνων είναι αλήθεια ότι οι ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται είναι αρκετές και ως μια τέτοια παρουσιάζεται και το πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus+. Έτσι λοιπόν θα θέλαμε να επισημάνουμε κάποιες σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα, τις αιτήσεις και την όλη διαδικασία -μέρος αυτών καθώς δεν έχει κάποιο νόημα να παραθέσουμε όλα όσα αναφέρει ο σχετικός ιστότοπος του τμήματος Εράσμους του ΑΠΘ (www.eurep.auth.gr) -και κυρίως με τη βοήθεια φοιτητών της σχολής μας που έχουν μετακινηθεί τα προηγούμενα χρόνια και επιθυμούν να μας βοηθήσουν, να εντάξουμε αυτούσιες μαρτυρίες και εμπειρίες φοιτητών στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της βοήθειας μελλοντικών ενδιαφερομένων υποψηφίων.

Πριν ξεκινήσουμε με τα διαδικαστικά θα θέλαμε να σας συμβουλέψουμε να είστε έτοιμοι για μεγάλες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούν πολύ χρόνο, τρέξιμο και αγωνία για την έγκαιρη κατάθεση κάθε δικαιολογητικού, κάθε προαπαιτούμενου. Είναι γνωστό, πως όποιον «Ερασμίτη» κι αν γνωρίσετε θα σας πει πως το χειρότερο κομμάτι του προγράμματος αυτού, είναι οι χρονοβόρες και κουραστικές διαδικασίες πριν και μετά τη μετακίνηση. Όπως όμως είναι επίσης γνωστό, θα σας πει πως ό,τι κι αν είναι αξίζει τον κόπο, τουλάχιστον στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Ας μπούμε όμως στο κυρίως θέμα.

Ας ξεκινήσουμε πρώτα με τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα:

Οι φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι:

 1. Εγγεγραμμένοι σε επίσημο πρόγραμμα σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Ιδρύματος κατόχου του Πανεπιστημιακού Χάρτη Erasmus (EUC), το οποίο οδηγεί στην απόκτηση πτυχίου ή άλλου τίτλου σπουδών τριτοβάθμιου επιπέδου, συμπεριλαμβανομένου και του διδακτορικού και το οποίο είναι αναγνωρισμένο σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες.
  2. Υπήκοοι χώρας που συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+
 2. Υπήκοοι άλλων χωρών εγγεγραμμένοι σε κανονικό πρόγραμμα σπουδών σε Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

 

Επομένως ένας εγγεγραμμένος φοιτητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ δεν έχει κανένα απολύτως κώλυμα και μπορεί, αν το επιθυμεί, να κάνει αίτηση μετακίνησης μέσω του εν λόγω προγράμματος.

Χώρες στις οποίες ο φοιτητής μπορεί να μετακινηθεί:

α) Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε)
β) Οι χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου – EΟX: Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν
γ) Οι συνεργαζόμενες χώρες εκτός ΕΕ: Τουρκία, ΠΓΔΜ

Προσοχή!!Σαφέστατη προϋπόθεση για τη μετακίνηση είναι να υπάρχει διμερής συμφωνία ανταλλαγής φοιτητών μεταξύ του Α.Π.Θ και του Ιδρύματος Υποδοχής.

Εδώàhttps://eurep.auth.gr/el/agreementslist θα βρείτε όλες τις υπάρχουσες και ενεργές συμφωνίες του τμήματός μας με τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Περίοδος μετακίνησης: από 3 έως 12 μήνες

Ο φοιτητής μπορεί να μετακινηθεί για σπουδές σε όλους τους κύκλους σπουδών. Να σημειωθεί βέβαιαπως στη διαδικασία επιλογής της μετακίνησης κατά τον δεύτερο κύκλο σπουδών θα προτιμηθεί, κατά βάση, αυτός που δεν είχε μετακινηθεί σε προηγούμενο στάδιο, εφόσον οι θέσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν όλους τους υποψηφίους.

Ο ίδιος φοιτητής μπορεί να λάβει επιχορήγηση για κινητικότητα το πολύ μέχρι 12 μήνες ανά κύκλο σπουδών, ανεξαρτήτως του αριθμού και του είδους της κινητικότητας (Σπουδές ή πρακτική άσκηση)

Παραδείγματα:

 1. Κατά τη διάρκεια ενός κύκλου σπουδών, ένας φοιτητής μπορεί να μετακινηθεί μία φορά για σπουδές διάρκειας 3 μηνών, μία φορά για πρακτική άσκηση για 3 μήνες, μία δεύτερη φορά για σπουδές διάρκειας 6 μηνών.(Συνολική διάρκεια μετακίνησης maximum 12 μήνες)
 2. Κατά τη διάρκεια ενός κύκλου σπουδών, ένας φοιτητής μπορεί να μετακινηθεί μόνο μία φορά για σπουδές διάρκειας 12 μηνών.
 3. Κατά τη διάρκεια  ενός κύκλου σπουδών, ένας φοιτητής μπορεί να μετακινηθεί μόνο μία φορά για πρακτική άσκηση διάρκειας 12 μηνών.

Διαδικασία της αίτησης:

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης για τη μετακίνηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ για Σπουδές προβλέπει την ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατά την εκάστοτε περίοδο υποβολής αιτήσεων μετά από σχετική πρόσκληση ,η οποία κατά κανόνα πραγματοποιείται τοΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ κάθε έτους για μετακινήσεις κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν το ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ εξάμηνο θα πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση ένα περίπου εξάμηνο πριν τη μετακίνηση τους, ενώ αυτοί που επιθυμούν να μετακινηθούν το ΕΑΡΙΝΟ ένα ολόκληρο έτος.

Χρήσιμες πληροφορίες πριν την υποβολή της αίτησης:

1)Την απόφαση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus θα πρέπει να την πάρετε αφού πρώτα συζητήσετε με τους κηδεμόνες σας και τους εξηγήσετε όλες τις παραμέτρους του προγράμματος. Αυτή η ενημέρωση είναι αναγκαία καθώς η χρηματοδότηση την οποία θα πάρετε από το πρόγραμμα κατά κανόνα δεν θα επαρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες σας.

2)Απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την υποβολή της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία γίνεται ηλεκτρονικά, όσο και για την επικοινωνία ανάμεσα σ’ εσάς, το Τμήμα μας και το Πανεπιστήμιο υποδοχής σας είναι, η ύπαρξη προσωπικού ιδρυματικού λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αυτόν που έχουμε όλοι αλλά σπάνια επισκεπτόμαστε, να ξέρετε πως θα γίνει το πρώτο μέρος που θα επισκέπτεστε μόλις ανοίγετε το κινητό σας.

3)Θα πρέπει να φροντίσετε να είστε πλήρως ενημερωμένοι σχετικά με τα Πανεπιστήμια που έχουν συνάψει διμερείς συμφωνίες με το ΑΠΘ και τα προγράμματα σπουδών των Πανεπιστημίων στα οποία επιθυμείτε να μετακινηθείτε.

Αξιολόγηση της αίτησης και επιλογή του υποψηφίου:

Κατά τη διαδικασία αυτή ο Συντονιστής ECTS σε συνεργασία με τους υπεύθυνους των Διμερών Συμφωνιών λαμβάνουν υπόψη τους τη σειρά προτεραιότητας των πανεπιστημίων που έχετε δηλώσει στην αίτησή σας σε συνδυασμό με τα ακόλουθα κριτήρια:

 • 50% του συνόλου των πιστωτικών μονάδων μέχρι και το τρέχον εξάμηνο φοίτησης
 • Επαρκής γνώση της γλώσσας του προγράμματος που πρόκειται να παρακολουθήσει ο φοιτητής
 • Επίπεδο σπουδών του φοιτητή (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό)
 • Έτος εισαγωγής. Προτιμώνται οι μη λιμνάζοντες φοιτητές.
 • Συνολικός αριθμός πιστωτικών μονάδων των μαθημάτων στα οποία έχει εξετασθεί με επιτυχία ο φοιτητής μέχρι τη στιγμή υποβολής της αίτησης
 • Ακαδημαϊκή επίδοση (μέσος όρος βαθμολογίας των μαθημάτων που έχει περάσει ο φοιτητής μέχρι τη στιγμή υποβολής της αίτησης), και
 • Βιογραφικό σημείωμα που συμπεριλαμβάνει τα κίνητρα συμμετοχής
 • Βαθμός και διάρκεια κτήσης πτυχίου/μεταπτυχιακού διπλώματος σε περίπτωση μεταπτυχιακού φοιτητή/υποψήφιου διδάκτορα

Πρακτικά και με βάση όσα γνωρίζουμε από όσους έχουν ήδη μετακινηθεί στο παρελθόν αυτό που λαμβάνεται κυρίως υπόψη κατά τη διαδικασία αξιολόγησης της αίτησης είναι ο βαθμός του πτυχίου, σε συνάρτηση βέβαια με τον αριθμό των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που έχει συγκεντρώσει, το επίπεδο γλωσσομάθειας καθώς και το έτος στο οποίο βρίσκεται, καθώς προτεραιότητα δίνεται σε αυτούς που επιθυμούν να μετακινηθούν κατά τον τέταρτο χρόνο των σπουδών τους.

Στο σημείο αυτό να τονιστεί κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Είναι πιθανό μετά την υποβολή της αίτησής σας να επιλεγείτε, μπαίνοντας όμως σε μια άλλη κατηγορία, σε αυτήν της μετακίνησης ΧΩΡΙΣ χρηματοδότηση. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μπορείτε να μετακινηθείτε κανονικά, καθώς πληρείται όλα τα απαραίτητα στοιχεία αλλά η μοριοδότηση που λάβατε υστερεί σε σύγκριση με άλλους φοιτητές και λόγω του συγκεκριμένου αριθμού υποτροφιών που παρέχονται αναγκαστικά θα πρέπει να μετακινηθείτε, εάν ακόμη το επιθυμείτε και μπορείτε να το υποστηρίξετε, χωρίς χρηματοδότηση, καλύπτοντας όλα τα έξοδα μόνοι σας.

Να τονιστεί επίσης πως στην περίπτωση αυτή υπάρχει η πιθανότητα να σταθείτε τυχεροί και, είτε να αυξηθούν οι παρεχόμενες υποτροφίες, είτε να προαχθείτε στη λίστα των υποψηφίων λόγω ακύρωσης κάποιας μετακίνησης. Πάντως σε κάθε περίπτωση να σας επισημάνουμε πως η μετακίνηση χωρίς χρηματοδότηση κατά βάση είναι πολύ επαχθής.

Μετά την επιλογή:

Αν με το καλό έχεις φτάσει μέχρι εδώ, πράγμα που σου ευχόμαστε, τότε θα πρέπει να κάνεις ένα τελευταίο κουράγιο γιατί οι διαδικασίες θα τρέξουν και εσύ θα πρέπει να τις ακολουθήσεις πιστά και ταχύτατα. Η επικοινωνία σου με το γραφείο Erasmusθα πρέπει να είναι άμεση και από εκεί θα πάρεις όλες τις απαντήσεις που ψάχνεις και τις κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθήσεις για να φτάσεις μέχρι τη μετακίνηση.

LearningAgreement

Μάλλον το σημαντικότερο έγγραφο που θα κληθείς να συμπληρώσεις και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα είναι το λεγόμενο learningagreementή αλλιώς η συμφωνία σπουδών σου, η δήλωση μαθημάτων σου για το Πανεπιστήμιο του Εξωτερικού. Προτού επιλέξεις το Πανεπιστήμιο που θα κάνεις αίτηση καλό θα ήταν να ελέγξεις πρώτα το πρόγραμμα σπουδών του και αν αυτό προσφέρει τα μαθήματα που επιθυμείς να παρακολουθήσεις. Έπειτα θα πρέπει να συμβουλευτείς τον οδηγό σπουδών της σχολής μας για να δεις όλα τα προσφερόμενα μαθήματα, ώστε να κάνεις την απαραίτητη αντιστοίχηση του μαθήματος του ξένου Πανεπιστημίου με μάθημα στη Νομική του ΑΠΘ. Προσοχή γιατί οι αντιστοιχίσεις κατά κανόνα πρέπει να γίνονται σε συνεννόηση με τους καθηγητές του κάθε μαθήματος για να μην υπάρξει πρόβλημα και «παρεξηγήσεις» αργότερα με την πιθανή αναγνώριση που θα θελήσεις να πραγματοποιήσεις.

Η συμπλήρωση του εντύπου αυτού είναι σχετικά απλή καθώς έχεις μπροστά σου δύο πίνακες. Στον πρώτο θα κληθείς να καταγράψεις όλα τα μαθήματα που θέλεις να παρακολουθήσεις στο ξένο Πανεπιστήμιο και τα οποία θα πρέπει να προσεγγίζουν τον αριθμό των 30 πιστωτικών μονάδων (ECTS), ενώ στον δεύτερο θα πρέπει να καταγράψεις τα αντίστοιχα ελληνικά μαθήματα με τα οποία επιθυμείς να γίνει η αντιστοίχηση. Στον δεύτερο αυτό πίνακα απαιτείται η αντιστοίχιση τουλάχιστον 20 πιστωτικών μονάδων (άδων (ECTS).

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ένα από τα Πανεπιστήμια που με ενδιαφέρουν είναι αυτό της Nanterreστο Παρίσι τι πρέπει να κάνω;

 • Μπαίνω στη σελίδα του Πανεπιστημίου και βρίσκω το πρόγραμμα σπουδών του.
 • Εντοπίζω μαθήματα που με ενδιαφέρουν και βλέπω αν αυτά διδάσκονται το εξάμηνο που θα μετακινηθώ
 • Μπαίνω στον οδηγό σπουδών του δικού μας Πανεπιστημίου και βλέπω με τι θα μπορούσαν να αντιστοιχηθούν (ενδεικτικά, το μάθημα DroitdelUnionEuropéenne κάλλιστα αντιστοιχίζεται με το Δίκαιο Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσφέρεται στο δικό μας πρόγραμμα σπουδών).
 • Σιγουρεύομαι για το παραπάνω ρωτώντας τον Έλληνα καθηγητή εάν αποδέχεται την αντιστοίχιση και αντίστοιχα την μετέπειτα αναγνώριση του εφόσον επιτύχω στις εξετάσεις στο εξωτερικό.
 • Προχωρώ στη συμπλήρωση του LearningΑgreementτοποθετώντας στον πρώτο πίνακα το μάθημα με τον κωδικό του που θα παρακολουθήσω στο Πανεπιστήμιο του Εξωτερικού και στον δεύτερο το αντίστοιχο ελληνικό μάθημα.
 • Αφού γίνει όλο αυτό το πηγαίνω για υπογραφές στον κ. Γκλαβίνη, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος της σχολής μας, και έπειτα το παραδίδωστο γραφείο Erasmus. Άλλη μια διαδικασία έχει τελειώσει και βρίσκομαι ένα βήμα πιο κοντά στη μετακίνηση μου.

Η συμπλήρωση του learningagreement σου σε συνεννόηση με τους καθηγητές της Σχολής, οι αντιστοιχίες μαθημάτων που πρέπει να κάνεις, η επαφή που πρέπει να αναπτύξεις με το νέο ίδρυμα υποδοχής, καθώς και κάποια ακόμη απαραίτητα χαρτιά που απαιτεί το ελληνικό δημόσιο, δε θα πρέπει να σε τρομάζουν και να είσαι σίγουρος πως η όλη διαδικασία μπορεί να φαντάζει μεγάλη αλλά στην πραγματικότητα είναι μια ιδέα, η αρχή μιας νέας περιπέτειας

Κατά τη διάρκεια της μετακίνησης:

Και φτάνουμε λοιπόν στο σημείο που έχεις γίνει δεκτός, έχεις αποφασίσει ότι θα μετακινηθείς και πλέον βρίσκεσαι μακριά από τη Νομική του ΑΠΘ. Φρόντισε φεύγοντας μαζί με όλα που έχεις να θυμηθείς, να καταχωνιάσεις κάπου και ένα χαρτί που θα βρεις στο διαδικτυακό τόπο του eurep.authπου λέγεται durationofstudies. Το χαρτί αυτό είναι το πρώτο που θα παραδώσεις στο νέο σου Πανεπιστήμιο, ζητώντας τους να στο συμπληρώσουν όσο το δυνατόν συντομότερα. Κάποια στιγμή θα ειδοποιηθείς να πας να το παραλάβεις και να το αποστείλεις πίσω στο γραφείο Εράσμους.

Απαραίτητη προυπόθεση να έχεις ελέγξει ότι οι συμπληρωθείσες ημερομηνίες ταιριάζουν με αυτές που έχεις εσύ ο ίδιος δηλώσει πριν τη μετακίνηση και ανταποκρίνονται στο διάστημα της καλυπτόμενης χρηματοδότησης.

Πάει κι αυτό. Επόμενο στάδιο η μερική ή και ολική αλλαγή του learningagreement. Η επίσημη θέση του γραφείου Εράσμους λέει πως οι αλλαγές μαθημάτων στη συμφωνία σπουδών είναι επιτρεπτή μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και πρέπει να δικαιολογείται επαρκώς. Κοινό μυστικό όμως αποτελεί πως σχεδόν όλοι οι μετακινούμενοι φτάνοντας στο Ίδρυμα υποδοχής, βλέποντας και την κατάσταση από κοντά και ρυθμίζοντας τις υποχρεώσεις τους αλλάζουν σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό τη δήλωση μαθημάτων τους. Οπότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για τη συμπλήρωση του learningagreementπριν τη μετακίνηση καθώς έχετε την ευκαιρία να το τροποποιήσετε κατά τη διάρκεια της μετακίνησης σας, μέσω της συμπλήρωσης του εγγράφου changesduringthemobility.

Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως αυτό είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο και προφανώς σας συνιστούμε να το κάνετε εξαρχής σωστά, καθώς κι αυτή η διαδικασία στο εξωτερικό είναι χρονοβόρα και όχι πάντοτε τόσο απλή. Η επισήμανση, λοιπόν, αυτή αποσκοπεί στον καθησυχασμό των υποψηφίων και όχι στην πλήρη χαλάρωση σας, καθώς ενδεχόμενη πλήρης αδιαφορία μπορεί να σας κοστίσει.

Tέλος λίγο πριν την αποχώρηση σας από το Πανεπιστήμιοτου εξωτερικού θα σας ζητηθεί να προσκομίσετε προς συμπλήρωση και πάλι το έγγραφο durationofstudies, που όμως αυτή τη φορά θα συμπληρωθεί η ημερομηνία που σηματοδοτεί το τέλος της μετακίνησης σας.Έπειτα το έγγραφο αυτό θα το κρατήσετε και με την επιστροφή σας στην Ελλάδα θα το παραδώσετε στο γραφείο Εράσμουςγια να βεβαιωθεί η ακριβής ημερομηνία περάτωσης των σπουδών σας στο εξωτερικό.

Με τον τρόπο που παρουσιάζονται οι διαδικασίες στο παρών κείμενο μπορεί να φαντάζουν αρκετά περίπλοκες και σύνθετες, η πραγματικότητα όμως είναι πως ακολουθείται μια σειρά διαδικασιών, (γραφειοκρατικών και βαρετών ναι) που όμως αν ακολουθηθούν έτσι όπως πρέπει δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί σωστά αυτή η σειρά βημάτων είναι η συνεχής παρακολούθηση των μηνυμάτων που αποστέλλονται στο πανεπιστημιακό mail, καθώς εκεί θα τα βρείτε όλα αναλυτικότατα.

Όπως σας επισημάναμε και από την αρχή κατά την περίοδο αυτή της ζωής σας το Πανεπιστημιακό mailθα μετατραπεί σε νούμερο ένα διαδικτυακή ψύχωση.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ!!!!

Εντάξει μεταξύ μας πολύ σημαντικά και ωραία τα μαθήματα, αλλά στο Πρόγραμμα αυτό ίσως να έρχονται σε δεύτερη μοίρα για πολλούς από εμάς, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ισχύει για όλους. Παρόλ’ αυτά κάποια στιγμή έρχεται η στιγμή της εξεταστικής κι εδώ και είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί πως για τα παιδιά που έρχονται με την υποτροφία από το πρόγραμμα είναι απαραίτητη η συγκέντρωση συγκεκριμένων πιστωτικών μονάδων (ECTS) για τη λήψη όλου του ποσού της υποτροφίας. Έτσι, λοιπόν, είναι καλό να γνωρίζετε πως από την παρεχόμενη υποτροφία που σας δίνετε,το 80% αυτής μεταβαίνει απευθείας στους λογαριασμούς σας με την έναρξη του προγράμματος, ενώ το υπόλοιπο 20% εκκρεμεί. Η κατάθεση και του υπολοίπου λοιπόν εξαρτάται από την επιτυχία στις εξετάσεις, καθώς για να καρπωθείτε και το υπόλοιπο 20% πρέπει να επιτύχετε σε αριθμό μαθημάτων που καλύπτουν τουλάχιστον το 20% των πιστωτικών μονάδων που έχετε δηλώσει στο learningagreementσας. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον το τμήμα μας ζητά κατά κανόνα μία δήλωση μαθημάτων με περίπου 30 πιστωτικές μονάδες, είστε υποχρεωμένοι να επιτύχετε να περάσετε μαθήματα που φτάνουν ή ξεπερνούν τον αριθμό των 6 ECTS. Πρακτκά αυτό σημαίνει πως έχετε ανάγκη δύο μαθήματα. Μεγάλη βοήθεια για τη συγκέντρωση αυτών των μονάδων δίνουν τα γλωσσικά μαθήματα που προσφέρονται από τα Πανεπιστήμια. Να σημειωθεί επίσης πως για την πίστωση του υπολοίπου των χρημάτων απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί και το να εξεταστείτε σε όλα τα δηλωθέντα μαθήματα πλην ενός.

Κατά την επιστροφή:

Το πρόγραμμα Erasmus+ για Σπουδές προβλέπει και εξασφαλίζει την πλήρη αναγνώριση της περιόδου σπουδών στο Ίδρυμα Υποδοχής.

Η αναγνώριση των πιστωτικών μονάδων και του χρόνου σπουδών σας γίνεται από το αρμόδιο όργανο του Τμήματος/Σχολής στο οποίο ανήκετε βάσει των αποδεικτικών στοιχείων βαθμολογίας που θα προσκομίσετε εσείς στη Γραμματεία του Τμήματός σας ή θα στείλει το Ίδρυμα Υποδοχής μετά την ολοκλήρωση των σπουδών σας.

Με την επιστροφή σας, η Γραμματεία του Τμήματος/Σχολής στο οποίο ανήκετε εκδίδει πιστοποιητικό που βεβαιώνει για κάθε μάθημα που επιλέξατε, παρακολουθήσατε και εξεταστήκατε με επιτυχία στο εξωτερικό, ότι το μάθημα αυτό αναγνωρίστηκε, καθώς και τις μονάδες ECTS που πιστωθήκατε και τη βαθμολογία σας (Πιστοποιητικό Αναγνώρισης Μαθημάτων). Το πιστοποιητικό αυτό προωθείται επίσης στο Τμήμα μας και τοποθετείται στον φάκελό σας.

Αυτά είναι τα επίσημα λόγια του γραφείου Erasmus εμείς όμως σας συνιστούμε να κρατήσετε μικρό καλάθι και αν επιθυμείτε να μετακινηθείτε να γνωρίζεται πως ενδέχεται να μην σας αναγνωριστούν όλα τα μαθήματα που θα έχετε περάσει στο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού, ειδικά αν πρόκειται για υποχρεωτικό μάθημα οι πιθανότητες είναι ελάχιστες, και εν πάση περιπτώσει να γνωρίζετε ότι ίσως αυτή η εμπειρία σας σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού σας κοστίσει λίγο αναφορικά με το χρόνο περάτωσης τουκύκλου σπουδών σας. Δεν παύει όμως αυτό να εξαρτάται από τον κάθε φοιτητή ξεχωριστά και από τη συνέπεια που τον διακρίνει, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις φοιτητών που ολοκλήρωσαν τον κύκλο σπουδών τους και πήραν το πτυχίο τους στα 4 χρόνια συμμετέχοντας παράλληλα και στο πρόγραμμα Erasmus.

Κλείνοντας να προσθέσουμε πως η σχολή μας έχοντας πάρει μια πολύ βοηθητική απόφαση για εμάς, επιτρέπει στους φοιτητές που μετακινούνται στο πλαίσιο του προγράμματος να λάβουν κανονικά μέρος στην εξεταστική με την επιστροφή τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο φοιτητής με το που τελειώνει η μετακίνηση του δύναται να γυρίσει και να εξεταστεί κανονικά σε ότι μάθημα θα έχει συμπεριλάβει στη δήλωση μαθημάτων που θα κάνει, λαμβάνοντας ταυτόχρονα και τα απαραίτητα συγγράμματα μέσω του Ευδόξου.

Στο σημείο αυτό θεωρούμε πως σας έχουμε δώσει μια ιδέα του προγράμματος , του οποίου αναλυτικότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον επίσημο ιστότοπο του γραφείου ErasmusΑΠΘ www.eurep.auth.grκαι τον οποίο σε καμία περίπτωση δε θεωρούμε ότι μπορούμε να καλύψουμε ή να αντικαταστήσουμε. Ο δικός μας ρόλος είναι να καταγράψουμε τα σημαντικότερα σημεία – προϋποθέσεις του προγράμματος και να διευκολύνουμε τον ενδιαφερόμενο φοιτητή Νομικής στην αναζήτηση απαντήσεων αναφορικά με το πρόγραμμα αυτό.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ  – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Και τώρα περνώντας στο πιο ενδιαφέρον σημείο της στήλης, σας παρουσιάζουμε γνώμες, εντυπώσεις και εμπειρίες συμφοιτητών μας, οι οποίοι μετακινήθηκαν στο πλαίσιο του Erasmusκαι πιστεύουμε πως η εμπειρία τους θα σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε την καλύτερη επιλογή.

Χαιδελβέργη erasmusexperience.

Αυτή η πόλη του γερμανικού νότου ήταν ο δικός μου ‘ερασμίτικος’ προορισμός. Στις επόμενες σειρές θα προσπαθήσω να παρουσιάσω, λοιπόν, εντελώς σχηματικά και επιγραμματικά, τα βασικά χαρακτηριστικά μιας Erasmus εμπειρίας στη Χαιδελβέργη.

Ξεκινώ από την εξαιρετική φυσική και αρχιτεκτονική ομορφιά της πόλης (τόσο εντυπωσιακή ώστε περπατώντας στο δρόμο να προσπαθείς να συλλάβεις το μέγεθός της). Η εικόνα, σαν ένα τοπίο βγαλμένο από μυθιστορηματικές διηγήσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Στη συνέχεια το πανεπιστήμιο. Εκτός του ότι λειτουργεί από το 1386 (!), έχει διεθνή αναγνώριση και ένα σημαντικότατο επιστημονικό υπόβαθρο. Η νομική σχολή μάλιστα έχει αναδειχθεί στις καλύτερες της Ευρώπης. Βιβλιοθήκη και λέσχη στεγάζονται σε κτήρια που θυμίζουν κάτι από τα κολλέγια των ταινιών. Η Χαιδελβέργη είναι κατεξοχήν μια ‘φοιτητούπολη’ πράγμα που σημαίνει ότι σφύζει από νέους ανθρώπους από κάθε μεριά του κόσμου. Σημαίνει επίσης ότι το διεθνικό στοιχείο είναι κυρίαρχο και πως ένας ‘ξένος’ πολύ εύκολα ενσωματώνεται σε αυτήν την ‘πολυεθνική’ κοινότητα (ακόμη δηλαδή και η εξοικείωση με την αγγλική γλώσσα είναι πολύ μεγάλη ώστε ακόμη και να μην κατέχει κανείς τη γερμανική δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα). Όσον αφορά συγκεκριμένα τους φοιτητές άλλων χωρών, υπάρχουν ομάδες που οργανώνουν δραστηριότητες (εκδρομές, συναντήσεις) που διευκολύνουν τις νέες γνωριμίες και προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες. Σε γενικές γραμμές η ζωή κυλά ήρεμα και είναι αρκετά οργανωμένη, οι άνθρωποι είναι ευγενικοί και σέβονται ο ένας  τον άλλο. Η μπύρα ρέει άφθονη και η επιλογές στη διασκέδαση είναι όλων των ειδών (pub και jazzbar έως περιπάτους στο δάσος και παραποτάμιες διαδρομές). Βασικό μέσο μετακίνησης το ποδήλατο.

Εν είδει επιλόγου μια διαπίστωση: το erasmus αποτελεί αφορμή για τον καθένα να ανακαλύψει κάτι καινούργιο και η Χαιδελβέργη προσφέρει στο έπακρο τη δυνατότητα να το πετύχει αυτό. Άλλωστε δεν είναι τυχαίος ο στίχος του τραγουδιού: ‘Ichhab’meinHertzinHeidelbergverloren’
( :στην Χαιδελβέργη έχασα την καρδιά μου).

Παπαδοπούλου Έλενα

Erasmus στο Αννόβερο.

Στο παρόν κείμενο δίνονται πληροφορίες για το πανεπιστήμιο και την πόλη όπου φοίτησα. Από άποψη επιπέδου το πανεπιστήμιο (LeibnizUniversitatHannover) είναι αρκετά καλό. Στο εαρινό εξάμηνο, που πήγα εγώ, προσφέρονταν λίγα μαθήματα στα αγγλικά. Στο χειμερινό έχει πάνω από 10. Σημειώνω ότι υπάρχουν 2  Έλληνες καθηγητές πρόθυμοι να βοηθήσουν. Το γραφείο Erasmus επίσης πολύ βοηθητικό σε ότι του ζητηθεί. Σημειώνω ότι δίπλα στο κτίριο νομικής βρίσκεται και η λέσχη σίτισης. Αναφορικά με την πόλη αξίζει να αναφερθεί ότι είναι από τις πιο πράσινες στην Ευρώπη, διαθέτει υγρό στοιχείο (λίμνη, ποτάμι), έχει πολύ αναπτυγμένο ποδηλατόδρομο και σύγχρονη συγκοινωνία (σχεδόν 24ωρη) και αρκετές επιλογές διασκέδασης. Οι ποδοσφαιρόφιλοι θα γνωρίζουν ότι η πόλη διαθέτει και ομάδα στην α κατηγορία. Το κόστος ζωής είναι κοντά στα ελληνικά δεδομένα. Στα μείον αναφέρω ότι δεν διαθέτει ιδιαίτερα αξιοθέατα και ότι ο καιρός είναι συνήθως βροχερός. Σχετικά με την διαμονή σημειώνω ότι είναι εύκολο να εξασφαλίσεις δωμάτιο σε φοιτητική εστία. Κοντινές πόλεις για ταξίδια: Βερολίνο, Άμστερνταμ, Κοπεγχάγη, Αμβούργο, Βρέμη, Πράγα. Στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας ταξιδεύεις δωρεάν με το φοιτητικό πάσο.

ErasmusKöln

Κολωνία, μια τοποθεσία, χιλιάδες συναισθήματα. Για μένα αυτή η πόλη της δυτικής Γερμανίας έμελλε να γίνει ο «ερασμίτικος» παράδεισός μου. Εμπειρία ζωής, ένα πανεπιστήμιο που διακρίνεται για τον συγκερασμό των αντιθέσεών του. Οι φοιτητές του ανήκουν σε ποικίλες εθνικότητες και κουλτούρες, γεγονός που το καθιστά ακόμα πιο γοητευτικό στα μάτια ενός επισκέπτη- «Ερασμίτη». Από τη μία λοιπόν τα πανέμορφα πάρκα του πανεπιστημιακού campus έτοιμα για οποιαδήποτε δραστηριότητα (πικνίκ, γυμναστική, διάβασμα) και από την άλλη ο τεράστιος γοτθικού ρυθμού καθεδρικός ναός, ο λεγόμενος  «Kölner Dom» που φαίνεται να σκεπάζει με τους πύργους του όλο τον ποταμό Ρήνο. Τυχερός όποιος βρεθεί το βράδυ στο δρόμο της Zülpicher Straße για να δοκιμάσει τις περίφημες γερμανικές μπύρες, αλλά και οποιαδήποτε κουζίνα (αραβική, ιταλική, μεξικάνικη κ.α.). Αν και βρέθηκα εν μέρει κατά λάθος σε αυτήν την πόλη, καθώς ήταν η δεύτερη επιλογή μου, την αγάπησα τόσο πολύ που έγινε το δεύτερο σπίτι μου.

Υ.Γ.1: Μεγάλη ελληνική παρουσία (ελληνικά clubs και ταβέρνες) για όποιον δε θέλει να στερηθεί έστω και για λίγο τη μπουγάτσα και τον μουσακά μας… χαχαχαχαχαχαχαχα

Υ.Γ. 2: Την αποκαλούν πόλη-γέφυρα, γιατί όταν κανείς μείνει σε αυτήν έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη εύκολα και οικονομικά, αφού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από πόλεις όπως το Άμστερνταμ, οι Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Λονδίνο. «Δυστυχώς» το τόλμησα και κατέληξα όπως η Ντόρα η μικρή εξερευνήτρια, με έναν χάρτη και ένα σακίδιο συνεχώς στον ώμο… χαχαχαχαχαχα

Καραμανώλη Αναστασία

Έξι μήνες στις Βρυξέλλες

Ας μοιραστώ κι εγώ λοιπόν μαζί σας τη δική μου erasmus εμπειρία, σε μια πόλη που τα έχει όλα. Αρχικά, θα ήθελα να σας μιλήσω λιγάκι για το Πανεπιστήμιο, το οποίο αποτέλεσε τη μοναδική “μαύρη σελίδα” της όλης εμπειρίας μου. Το Φλαμανδόφωνο Πανεπιστήμιο VrijeUniversiteitBrussel, ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια των Βρυξελλών και βασισμένο σε αρχές όπως ο πλουραλισμός και η ισότητα, δεν ανταποκρίθηκε στις δικές μου προσδοκίες. Τουλάχιστον αναφορικά με τη νομική σχολή, το επίπεδο σπουδών ήταν ιδιαίτερα χαμηλό και οι καθηγητές (part-time  απασχολούμενοι ως επί το πλείστον) ελάχισταενδιαφέρονταν για την ουσιαστική μετάδοση γνώσης στον προπτυχιακό φοιτητή. Με λίγα λόγια, το Πανεπιστήμιο από τη μια πλευρά προήγαγε μια εντελώς τεχνοκρατική πλευρά της επιστήμης κι από την άλλη ήταν βυθισμένο στην ίδια του την άκρως γραφειοκρατική, διοικητική οργάνωση. Οι εγκαταστάσεις του ήταν αξιοπρεπείς, χωρίς ωστόσο αυτό να μπορεί να διορθώσει τα υπόλοιπα.

Όλα αυτά τα αρνητικά που εξέλαβα από το Πανεπιστήμιο, κατάφερε να μου τα “ξεπληρώσει” η ίδια η πόλη με τη ζωντάνια της. Οι Βρυξέλλες δεν είναι μόνο πρωτεύουσα του Βελγίου αλλά αποτελούν και το κέντρο της Ευρώπης. Εκεί έχεις την ευκαιρία να συναντήσεις ανθρώπους από όλες τις γωνιές της γης. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η πόλη εμφανίζει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πολυμορφία. Όσον αφορά τη διασκέδαση, καθημερινά οι φοιτητές κάνουν τη νύχτα μέρα στο κέντρο και πλημμυρίζουν τους δρόμους με φωνές και μουσικές. Στην πόλη θα βρεις κάθε είδους κλαμπ, μπαρ ή παμπ, όπου συχνάζουν τόσο οι ντόπιοι, όσο και οι “περαστικοί” αυτής της πόλης. Κάθε βράδυ υπάρχει κάπου ένα πάρτι, με τη μπύρα (εξαιρετικής μάλιστα ποιότητας) να ρέει πάντα άφθονη. Αν και δεν είναι γνωστό, οι Βρυξέλλες προσφέρονται για νυχτερινή ζωή και σίγουρα κάποιος από τους τρόπους διασκέδασης, που παρέχεται, θα εκφράζει κι εσένα.

Η πόλη είναι πολύ όμορφη και το κέντρο ιδιαίτερα εντυπωσιακό από αρχιτεκτονικής απόψεως. Σε κάθε γωνιά της πόλης βρίσκεται κάποιο πάρκο, που θα σε κάνει να νιώσεις πιο κοντά στη φύση.

Γενικά, όλα, έχεις την εντύπωση, πως λειτουργούν ρολόι. Η πόλη είναι σχετικά μεγάλη αλλά το κάθε σημείο της είναι προσβάσιμο με τη συγκοινωνία.  Οι συγκοινωνίες, μάλιστα, εξυπηρετούν στο έπακρον την ανάγκη μετακίνησης των πολιτών και είναι ιδιαίτερα οικονομικές για τους σπουδαστές. Οι άνθρωποι είναι ευγενικοί (στην πλειοψηφία τους) και η χρήση της αγγλικής σου αρκεί, για να μπορείς να συνεννοηθείς σχεδόν παντού. Πολύ συχνά και η χρήση των ελληνικών θα αρκεί για να συνεννοηθείς, καθώς στις Βρυξέλλες υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες!

Τέλος, ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματά της είναι το κεντρικό σημείο στον χάρτη της Ευρώπης, όπου αυτή βρίσκεται. Η θέση αυτή σου επιτρέπει ν’ ανακαλύψεις όλη τη μαγεία της κεντρικής Ευρώπης. Μπορείς, λοιπόν, μέσα σε έξι μήνες, να γνωρίσεις τόσο τις πανέμορφες και γραφικές πόλεις του Βελγίου όσο και όλες τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Η Γαλλία, η Ολλανδία, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο, απέχουν λίγες μόνο ώρες με το τρένο ή ακόμα και με το λεωφορείο από την πόλη των Βρυξελλών.

Κλείνοντας θα ήθελα να προτρέψω τον καθέναν που σκέφτεται να μετακινηθεί με το πρόγραμμα Eramsus, να επιλέξει την πόλη των Βρυξελλών για τη μετακίνησή του, γιατί εκεί μπορεί να βρει όλα όσα περιμένει κι ονειρεύεται από μια τέτοια δυνατότητα όπως το πρόγραμμα Erasmus. Το μόνο που θα χρειαστείς, είναι να βρεις μια καλή παρέα, πράγμα πανεύκολο στην πόλη αυτή, για να μπορέσεις να απολαύσεις την κάθε σου στιγμή.

Υ.Γ.  Οι εξαιρετικές μπύρες και οι πεντανόστιμες σοκολάτες είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσουν δύο από τους βασικούς πειρασμούς σου κατά τη διαμονή. Enjoy.

Μαρία Μπαϊρακτάρη.

UniversiteLibredeBruxelles

Μόνο θετικά θα μπορούσε να πει κάποιος μετά από 6 μήνες διαμονής στις Βρυξέλλες. Το πανεπιστήμιο (UniversitéLibredeBruxelles) πολύ φιλικό προς τους φοιτητές erasmus, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα γραφειοκρατίας. Τα μαθήματα ήταν απαιτητικά, όχι όμως σε βαθμό που να μην μπορείς να χαρείς τις υπόλοιπες πτυχές αυτής της εμπειρίας, ενώ οι καθηγητές γνωρίζουν τη δυσκολία της γλώσσας και το λαμβάνουν υπόψη. Οι Βρυξέλλες, σαν πόλη, είναι πράγματι το κέντρο της Ευρώπης. Άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης, μπαρ και μπυραρίες γεμάτα φοιτητές, συναυλίες και φεστιβάλ όλο το χρόνο, πρόσβαση εύκολη και οικονομική σε όλες τις γειτονικές χώρες. Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να ξεχάσουμε το υπέροχο φαγητό (σοκολάτες, βάφλες, πατάτες), καθώς και την πολύ εύκολη μετακίνηση στην πόλη, με τα λεωφορεία και το μετρό. Το μόνο πρόβλημα είναι ο καιρός, καθώς πρέπει να μπει ο Ιούνιος για να αφήσουμε σιγά σιγά τα μπουφάν στην άκρη!

Αναστασία Καλαντζή

Erasmus στην Ολλανδία (Radboud University of Nijmegen):

Πέρασα τους έξι μήνες του Erasmus μου στο Ναϊμέχεν, την αρχαιότερη πόλη της Ολλανδίας, και ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία.

Όσον αφορά αρχικά το πανεπιστήμιο, το Radboud University είναι ένα αρκετά καλό πανεπιστήμιο που αναπτύσσεται διαρκώς. Η νομική σχολή προσφέρει αρκετά μαθήματα στα αγγλικά, τα οποία βέβαια αφορούν κυρίως το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Οι καθηγητές είναι πολύ προσιτοί, τα μαθήματα σχετικά απαιτητικά αλλά όχι πολύωρα έτσι ώστε να μη χρειάζεται να είσαι διαρκώς στη βιβλιοθήκη και να διαβάζεις. Οι υποδομές είναι εξαιρετικές, το κτίριο της νομικής είναι ολοκαίνουριο, και οι υπεύθυνοι του Erasmus πολύ εξυπηρετικοί. Το πανεπιστήμιο προσφέρει επίσης βοήθεια στη διαμονή καθώς σε φέρνει σε επαφή με την εταιρία που διαχειρίζεται τις εστίες της πόλης. Υπάρχουν πάρα πολλά συγκροτήματα φοιτητικών εστιών που διαφέρουν σε υποδομές και τιμές ενοικίων. Τέλος, το πανεπιστήμιο προσφέρει ένα οργανωμένο orientation week στην αρχή του εξαμήνου το οποίο είναι ιδανικό για να γνωρίσεις πολύ εύκολα κόσμο και να ενσωματωθείς στην πόλη.

Η Ολλανδία είναι μία χώρα με πολύ καλή οργάνωση όπου όλοι μιλάνε αγγλικά και δεν υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης ή δυσκολία σε διάφορα διαδικαστικά ζητήματα. Η πόλη του Ναϊμέχεν, αν και σχετικά μικρή, είναι ιδανική για έναν φοιτητή καθώς τα πάντα είναι κοντά κι έτσι μετακινείσαι άνετα με ποδήλατο, το βασικό μεταφορικό μέσο στην Ολλανδία. Επίσης, λόγω των πολλών φοιτητών, τόσο Ολλανδών όσο και ξένων, είναι πάντα ζωντανή και έχει πολλές επιλογές για να βγεις. Επιπλέον, η Ολλανδία είναι μία μικρή χώρα επομένως μπορείς να την ταξιδέψεις άνετα και βρίσκεται περίπου στο κέντρο της Ευρώπης, κάνοντας τα ταξίδια σε άλλες χώρες πολύ εύκολα.

Προσωπική μου άποψη να επιλέξετε το Ναϊμέχεν ως προορισμό του Erasmus σας ή και γενικά κάποια πόλη της Ολλανδίας καθώς είναι μια πολύ φιλική χώρα. Το μόνο αρνητικό: η διαρκής βροχή (αν και το ποδήλατο στη βροχή είναι ο βασικός τρόπος να ενσωματωθείτε στον ολλανδικό τρόπο ζωής).

Ναυσικά Τζιογκίδου

UniversiteNice, SophiaAntipolis

Πανεπιστήμιο της Νίκαιας, Σοφία Αντίπολις, Τμήμα Νομικής, CampusTrotabas: Πρόκειται για ένα όμορφο και καθαρό campus θέα της παραλίας. Βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, 20 λεπτά περπάτημα από το κέντρο της πόλης και η συγκοινωνία δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Η καλύτερη λύση για τον φοιτητή είναι να μένει στις εστίες του CROUS-Nice, LesCollinettes. Το πανεπιστήμιο είναι πολύ οργανωμένο και οι υπεύθυνοι του προγράμματος erasmus είναι πάντα πρόθυμοι για ερωτήσεις και για πιθανά ζητήματα. Προσφέρονται δωρεάν μαθήματα γαλλικών και εκδρομές. Έχει αρκετά ενδιαφέροντα μαθήματα να διαλέξει κανείς, αρκετά από τα οποία αναγνωρίζονται στο ΑΠΘ, κυρίως σχετικά με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Κάποια είναι πολύ βατά με παρακολούθηση και μέτριο διάβασμα, ενώ άλλα είναι πιο δύσκολα είτε λόγω γλώσσας, είτε λόγω καθηγητή. Έχει μερικούς πολύ καλούς, αλλά και μερικούς όχι τόσο πρόθυμους. Καταλήγοντας, θα το πρότεινα σε κάποιον φοιτητή erasmus.

ΧριστίναΠασβάντη- Γκιόκα

Νίκαια Γαλλία

Μικρή και πολύ όμορφη πόλη με πολλά μέρη τριγύρω να επισκεφτείς (Μονπελιέ, Μονακό Κάνες, Σεντ Τροπέ απ τα πιο γνωστά και Ιταλία δίπλα ), ακριβούτσικη και όχι τόσο φοιτητούπολη. Δεν προσφέρει τόσες πολλές επιλογές για βραδινή ζωή αλλά είναι ιδιαίτερα ζωντανή κυρίως Παρασκευές- Σάββατα – Κυριακές. Πανεπιστήμιο καλό όχι ιδιαίτερα απαιτητικό και με πολλές επιλογές για μαθήματα. Δυνατότητα για εστίες αρκετά οικονομικές που απαιτούν όμως αρκετή γραφειοκρατία και χαοτικό σύστημα για αιτήσεις. Επίδομα στέγασης για όλους τους φοιτητές βάσει ενοικίου, CAF λέγεται. Ερασμίτικη οργάνωση, που διοργανώνει event και εκδρομές και βοηθάει πολύ στην κοινωνικοποίηση και τη δικτύωση.

Μιράντα Κούρτη

Ρεν, Γαλλία

Με λένε Δημήτρη και επέλεξα να κάνω εράσμους επειδή πήγα τυχαία στην ενημέρωση που έκανε το ΑΠΘ. Είναι κάτι που σίγουρα δεν το μετάνιωσα ούτε 1%. Είμαι στο δεύτερο εξάμηνο της ανταλλαγής στη Ρεν, στην Βρετάνη της Γαλλίας, Και Έχω γνωρίσει άτομα από όλη την Ευρώπη και την Λατινική Αμερική. Απέκτησα εμπειρία από το γαλλικό Πανεπιστήμιο και έγινα πιο εξωστρεφής, τώρα είμαι σίγουρος ότι αν μπορέσω θα κάνω μεταπτυχιακό στο εξωτερικό. Έφυγα από το κομφορτ ζοουν που για εμένα ήταν η Θεσσαλονίκη και έγινα πιο ανεξάρτητος. Είναι τέλεια εμπειρία.

Καπετανάκης Δημήτρης

 

Erasmus Παρισάρα  (Université Paris Nanterre )

Από πού να ξεκινήσει και που να τελειώσει κανείς. Μιλάμε για μια εμπειρία αξέχαστη και μοναδική. Σίγουρα το Παρίσι είναι μια πανέμορφη και ανεξάντλητη πόλη που κάθε μέρα σου παρουσιάζει νέες δυνατότητες. Από μια βόλτα δίπλα στο Σικουάνα πεζός ή ακόμη καλύτερα με το ποδήλατο, σε μια ήρεμη περιπλάνηση στα σοκάκια της Μονμάρτης, μέχρι τη στιγμή που θα φτάσεις να κάνεις piquenique στα γρασίδια κάτω από τον Άιφελ. Το πρόβλημα με αυτήν την πόλη είναι το δίλημμα που ακόμη δεν έχω καταφέρει να απαντήσω και αφορά το αν είναι πιο μαγική τη μέρα ή τη νύχτα.

Πρόκειται για μια ξεκάθαρα πολύ ακριβή πόλη και γι αυτό συνίσταται στο φοιτητή να διαμείνει σε κάποια εστία καθώς διαφορετικά μιλάμε για ενοίκια 800 και 900€ σε δωμάτια 13 τετραγωνικών. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως το γαλλικό κράτος αναγνωρίζοντας το υψηλό κόστος διαβίωσης παρέχει στους διαμένοντες ένα πρόσθετο επίδομα που κυμαίνεται από 100-250€ το μήνα ανάλογα με το ποσό του μηνιαίου ενοικίου. Αυτά τα χρήματα σε συνδυασμό με την χρηματοδότηση του Εράσμους από μόνα τους δεν αρκούν αλλά καλύπτουν ένα πολύ σημαντικό και μεγάλο τμήμα των εξόδων.

Πάμε στο Πανεπιστήμιο τώρα το οποίο και εμφανίζει μια καταπληκτική ομοιότητα με το campus του ΑΠΘ απλώς στην περίπτωση αυτή έχουμε ένα πεντακάθαρο πανεπιστήμιο, ζωντανό και γεμάτο ερεθίσματα και δραστηριότητες, σχετικά  καλά οργανωμένο και με σαφή προσανατολισμό να βοηθήσει τους νεοφερμένους «ερασμίτες» να προσαρμοστούν αμέσως.Προσωπικά διαμόρφωσα όλες τις παρέες και τις φιλίες μου χάρη στο Πανεπιστήμιο το οποίο στην αρχή οργανώνει πληθώρα δράσεων για να εξασφαλίσει τη γνωριμία μας. Να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα ιστορικό Πανεπιστήμιο καθώς από τις εστίες του ξεκίνησε ο Μάης του 68. Σαν επίπεδο το Πανεπιστήμιο θα έλεγα πως είναι αρκετά απαιτητικό και οι καθηγητές δε χαρίζονται στους ερασμιτες, ειδικά οι καθηγητές βασικών μαθημάτων. Το πρόγραμμα σπουδών τους έχει πληθώρα μαθημάτων τα οποία προσφέρονται και στη δική μας σχολή και έτσι η αντιστοίχηση είναι αρκετά εύκολη. Επίσης παρέχει και τα γλωσσικά μαθήματα (γαλλικής γλώσσας) τα οποία ενσωματώνονται στο leaningagreement και σου εξασφαλίζουν εύκολα ECTS. Σε γενικές γραμμές είμαι πολύ ευχαριστημένος από το Πανεπιστήμιο, από την προθυμία φοιτητών και καθηγητών.  Στα αρνητικά συγκαταλέγονται η ανακοίνωση του προγράμματος της εξεταστικής μια βδομάδα πριν την έναρξη της και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2 μήνες μετά (εντάξει συνηθισμένοι είμαστε έτσι κι αλλιώς). Για τους Παριζιάνους μη με ρωτάτε,  κατά βάση τα χειρότερα θα σας πω. Αν επιλέξετε την πόλη αυτή προσπαθήστε να μη χαλάτε τη διάθεσή σας, όταν θα σας αποπαίρνουν για το επίπεδο που έχετε στη γλώσσα, όταν θα τους μιλάτε στο δρόμο και δε θα γυρνούν καν να σας κοιτάξουν και προσπαθήστε να γνωριστείτε με τα νέα παιδιά που εμφανίζονται φιλικοί βοηθητικοί και προσιτοί.

Όποιος θέλει να με ρωτήσει το οτιδήποτε είμαι στη διάθεση του και με μεγάλη μου χαρά θα τον βοηθήσω. Θεωρώ πως το Εράσμους ήταν μια μοναδική εμπειρία στη ζωή μου και ως εκ τούτου χαίρομαι πολύ να μιλάω για αυτό οπότε μη διστάσετε.

Παυλίδης Δημήτρης

UniversitatdeBarcelona

Βρέθηκα στη Βαρκελώνη σε μια ενδιαφέρουσα χρονική περίοδο (δημοψήφισμα 2017) και σε ένα αρκετά καλό πανεπιστήμιο. Το πρόγραμμα της σχολής είναι στα Αγγλικά, αν και σε ορισμένα μαθήματα οι καθηγητές ζητούσαν ισπανική βιβλιογραφία ( Εμπορικό Δίκαιο). Παράλληλα, υπάρχει ένα σύστημα συνεχούς αξιολόγησης (continuedevaluationsystem) το οποίο, αν και στην αρχή μου φάνηκε ενδιαφέρον, στο τέλος κατέληξε να είναι αρκετά σύνθετο με αποτέλεσμα να μην γνωρίζεις ποιό τεστ ή ποιά εργασία θεωρείται σημαντική ή ασήμαντη για τον τελικό βαθμό. Οι υποδομές του πανεπιστήμιου είναι άριστες με καινούργιες αίθουσες και κτήρια, ενώ το campous της Νομικής βρίσκεται στη λεωφόρο Diagonal (λίγα λεπτά μακρυά από το CampNou) και είναι εύκολα προσβάσιμο με το μετρό, το οποίο έχει στάση πολύ κοντά στη σχολή. Το περιεχόμενο των μαθημάτων είναι σχετικά εύκολο και βατό, αν και τα διαθέσιμα μαθήματα στα Αγγλικά είναι αρκετά περιορισμένα. Η διαμονή στην πόλη είναι ακριβή και, αν ψάξετε για σπίτι, πρέπει από νωρίς να αρχίσετε να ψάχνετε το ενδεχόμενο διαμονής με άλλους ανθρώπους στο ίδιο σπίτι. Η ζωή στη Βαρκελώνη είναι όσο όμορφη όσο την φαντάζεστε και- προσωπική συμβουλή- να ταξιδέψετε πολύ στην Ευρώπη και στο Μαρόκο, καθώς τα εισιτήρια από Ελ Πρατ (αεροδρόμιο Βαρκελώνης) είναι σε τιμές ιδανικές.

ΠαπαχαρίσηςΧρήστος

6 μήνες στη Ρώμη

Τι να πρωτοπεί κανείς για την «αιώνια πόλη»??? ποιός δεν μαγεύτηκε από την ομορφιά και τη λάμψη της? Θα προσπαθήσω λοιπόν με τη σειρά μου να αποδώδω όσο το δυνατόν περιεκτικότερα στις επόμενες σειρές μια απερίγραπτη στην πραγματικότητα εμπειρία.

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Η πόλη είναι πανέμορφη και δεν θα σε αφήσει ποτέ να την βαρεθείς. Από τα πιο κλασσικά τουριστικά της σημεία έως τα κρυμμένα της μυστικά κομμάτια, η ομορφιά της είναι ατελείωτη και δεν την έχεις δει ποτέ όλη, παντού ιστορία, τέχνη και κουλτούρα. Θα υπάρχει ΠΑΝΤΑ κάποιο αξιοθέατο σε απόσταση αναπνοής, θα τρέχει πάντα κάποιο δρώμενο στην πολύ, θα υπάρχει πάντα κάποιο πάρτi έξω στο δρόμο. Εάν μάλιστα βρεθείς εκεί το καλοκαίρι ,πετάγεσαι χαλαρά στις κοντινές παραλίες με μετρό /λεωφορείο κτλ. Είναι μια πόλη που θα βρεις τα πάντα! Από το καλό φαγητό, τα καταπράσινα πάρκα, την ξέφρενη νυχτερινή ζωή και τα ρομαντικά στενά της ως τα μουσεία της, τα μνημεία της, την τέχνη και την κουλτούρα της που βρίσκονται παντού γύρω σου.

Είναι μια γενικότερα πολύ εύκολη πόλη, με όλα τα μέσα συγκοινωνίας στη διάθεσή σου: μετρό, λεωφορεία τόσο πρωινά, όσο και νυχτερινά που καλύπτουν σχεδόν όλη την πόλη, τραμ, αλλά ακόμα και με τα πόδια το κέντρο περπατιέται πολύ ευχάριστα. ‘Ένα ακόμα θετικό είναι το αεροδρόμιο της το οποίο παρέχει φθηνές πτήσεις σε πολλές γειτονικές και μη χώρες, οπότε βρίσκεις εύκολα μια καλή ευκαιρία για «εξερεύνηση».

Το πανεπιστήμιο LUISS είναι ένα από τα ακριβότερα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Ιταλίας, ιδρυμένο με συνεισφορά των παρευρισκομένων γύρω του πρεσβειών και του Βατικανού , κάτι που φαίνεται σε κάθε περίπτωση, στο  campus και τις υποδομές, στο προσωπικό , στον τρόπο διδασκαλίας, και φυσικά στο ότι λειτουργούν όλα στην εντέλεια και είναι όλοι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν.

Οι εθελοντές ESN του πανεπιστημίου είναι απίστευτα οργανωμένοι και είναι εγγυημένο ότι θα περάσεις απίστευτα, θα πας εκδρομάρες ,θα χορτάσεις εξόδους και χορό.

Ένα αρνητικό της (το μοναδικό κατά τη γνώμη μου) είναι η ακριβή διαμονή.  Τα ενοίκια κυμαίνονται για μονό δωμάτιο γύρω στα 500-550ευρώ, ενώ κατά τα άλλα η καθημερινότητα (πχ super market) δεν απέχει πολύ από τα ελληνικά δεδομένα σε γενικές γραμμές και υπάρχουν πάντοτε φθηνές εναλλακτικές (λαϊκές αγορές, φθηνά καταστήματα ρούχων κτλ). Επιπλέον η νυχτερινή ζωή και διασκέδαση είναι τις περισσότερες φορές φθηνότερη ιδίως ακολουθώντας το πρόγραμμα των ερασμιτών.

Η Ρώμη είναι από εκείνες τις πόλεις που σε κερδίζουν από την αρχή, που δεν σου αφήνει περιθώριο παρά να την ερωτευτείς με την πρώτη.

Κανίδου Γιώτα

 

 

LEAVE A REPLY