Στη Νομική βρέχει… κοροϊδία. Σχόλιο του ΑΡΔΙΝ ενόψει των φοιτητικών εκλογών

0
104

Με αφορμή το προεκλογικό πορεύεσθαι.

Οι εικόνες από την πλημυρισμένη Νομική δεν είναι παρά ένα κακό de ja vu, με πατώματα να πλημμυρίζουν, ταβάνια να στάζουν και σοβάδες να καταρρέουν. Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ τα τελευταία 7 χρόνια των μνημονίων έχει μειωθεί κατά 80%. Οι συνέπειες της ασύλληπτου μεγέθους μείωσης δεν είναι φιλολογικές αλλά «υλικότατες»: αδυναμία συντήρησης των ιδρυμάτων, φοιτητές στοιβαγμένοι στις αίθουσες λόγω έλλειψης υποδομών και διδασκόντων κλπ. Συγκεκριμένα στην Νομική οι περαιτέρω συγχωνεύσεις μαθημάτων που συζητιούνται στη συνέλευση καθηγητών είναι αποτέλεσμα ακριβώς αυτής της ανάγκης κοπτοραπτικής και μπαλωμάτων σε ένα υποχρηματοδοτούμενο πανεπιστήμιου που καταρρέει.

Η απάντηση στα ζητήματα αυτά καταλήγει πάντα στο ίδιο ταβάνι του «δεν υπάρχουν λεφτά» και του «δεν υπάρχει εναλλακτική». Και για όποιον αρνείται να αμφισβητήσει αυτά που του παρουσιάζονται ως φυσικός νόμος, λήγει εκεί κάθε κουβέντα. Όποιος λοιπόν σήμερα αρνείται να πάρει θέση για το κεντρικό ζήτημα διαχωρίζοντάς το από τα «ζητήματα σχολής», όποιος αλληθωρίζει απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές που επιβάλλουν οι «εταίροι» μας, δεν μπορεί να απαντήσει σε κανέναν απολύτως ζήτημα. Πολλώ δε μάλλον δεν μπορεί να δώσει λύσεις.

Καλή ώρα η ΑΦΠ καμώνεται ότι ασχολούμενη με τα προβλήματα της σχολής υπηρετεί το φοιτητή και δεν αναλώνεται σε ζητήματα μεγάλης πολιτικής, τετραγωνίζοντας τον κύκλο: χωρίζοντας την πραγματικότητα σε πανεπιστημιακή και εξωπανεπιστημιακή. Έτσι όμως στην ουσία αποδέχονται και νομιμοποιούν, και καλούνε και εσένα να κάνεις το ίδιο, την υπέροχη κατάσταση που ζει ο λαός και η νεολαία εδώ και 10 χρόνια. Σε καλούν να υποταχθείς σε μια πραγματικότητα που θα σπουδάζεις σε ένα διαλυμένο και υπολειτουργούν πανεπιστήμιο, που θα βγεις να εργαστείς για 300 ευρώ ανασφάλιστος/η ή θα αναγκαστείς να μεταναστεύσεις για να πεθάνεις δουλεύοντας σε μια άλλη γωνιά του κόσμου.

Για την κατάσταση αυτή όμως δεν τολμούν να πουν λέξη. Περιορίζονται λοιπόν σε έναν στενά συντεχνιακό λόγο παλιάς πασπίτικης κοπής που βλέπει τους φοιτητές σαν ξέχωρο σώμα από την κοινωνία. Και μάλιστα σώμα που αναζητά συνδικαλιστές σωτήρες που θα διαπραγματευτούν εκ μέρους του και θα συνδιαχειριστούν την μιζέρια του. Για αυτό είναι και οι πιο αυθεντικοί συνεχιστές του παλιού, το οποίο υποτίθεται πως αντιπαλεύουν, κληρονόμοι των χειρότερων παραδόσεων και πρακτικών που άφησε ο πάλαι ποτέ κραταιός δικομματισμός της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ.

Έτσι καταλήγουν να αναλώνονται αφ’ ενός σε μια φλυαρία που θυμίζει εκθέσεις Β λυκείου (ούτε καν Γ’) και αφ’ ετέρου σε μια ιλαροτραγική προσπάθεια ανάδειξης νικών όπως το άνοιγμα των κλιματιστικών ή τα 2 ects στα αγγλικά ως απότοκο της περίφημης επιτροπής διαπραγμάτευσης για το –τότε νέο- πρόγραμμα σπουδών. Κατά τα λοιπά καπηλεύονται ψηφίσματα και προτάσεις άλλων προσπαθώντας να πουλήσουν καθρεφτάκια σε ιθαγενείς.
Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι οι προεκλογικοί στόχοι που έθεσαν στον εαυτό τους, η υιοθέτηση των οποίων αποτελεί πρόκληση ενόψει των συστηματικών, και συντεταγμένων μαζί με άλλες δυνάμεις του συλλόγου, αγώνων και προσπαθειών μας κόντρα στις συνέπειες του νέου προγράμματος σπουδών. (Πρόκειται για τις επαναληπτικές εξεταστικές, τα προαπαιτούμενα και τις «οροφές». ) Του προγράμματος που τα ιδρυτικά τους στελέχη και έπειτα η ίδια η ΑΦΠ τόσο πολύ υπερασπίστηκαν και με λύσσα αντιπάλεψαν τους πρωτοφανείς αγώνες που έδινε ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής τότε.

Εξάλλου πώς μπορούν να εξηγήσουν δημόσια την απουσία τους από ΌΛΕΣ τις δράσεις και ιδίως τις παραστάσεις διαμαρτυρίας του Συλλόγου που καλέσαμε ακριβώς για τα παραπάνω ζητήματα (πιθανώς να είχαν κάποιο μοντέλο προσομοίωσης συνέλευσης πολυκατοικίας στα Τρίκαλα ή τη Ρόδο τότε). Πώς απ’ την άλλη θα εξηγήσουν το συστηματικό σαμποτάρισμα των Γενικών Συνελεύσεων που καλέστηκαν για αυτά τα ζητήματα, αυτοί που ομνύουν και σκίζουν τα ιμάτιά τους στο όνομα του διαλόγου και της δημοκρατίας;
Ωστόσο θυμούνται τη σχολή, όταν πρόκειται για εκλογές και σου ζητάνε να τους στηρίξεις. Δέχεσαι λοιπόν να σε θεωρούν απλώς μια δεδομένη ψήφο στο τέλος της χρονιάς, με αντάλλαγμα δύο πυροτεχνήματα της κακιάς ώρας;

Το δε λάβαρο της ανεξαρτησίας που κουνάνε σε κάθε ευκαιρία, αποδείχθηκε πόσο σαθρό ήταν, όταν ιδρυτικά τους μέλη (και ορισμένα εν ενεργεία φοιτητές) συμμετείχαν στις μάχες μηχανισμών για τον Καμίνη και τον Θοδωράκη στη διαδικασία νεκρανάστασης του ΠΑΣΟΚ ως «Κίνημα» «Αλλαγής».

Εμείς πιστεύουμε ότι δεν έχεις καμιά ανάγκη ούτε από αντιπροσώπους – ήρωες, στους οποίους θα αναθέσεις τα προβλήματά σου, ούτε από παράγοντες-συνδικαλισταράδες που με την πειθώ τους θα σαγηνέψουν την Καστανίδου, τον Γαβρόγλου και τη Μέρκελ, για να σπουδάσεις σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Τα προβλήματά σου δεν είναι ο κλιματισμός και τα παραπάνω ects, είναι ότι δεν μπορείς να σπουδάσεις χωρίς να βάλεις το χέρι βαθιά στην τσέπη και ότι αύριο δεν θα μπορείς να ζήσεις αξιοπρεπώς. Γι’ αυτά τι έχει να πει η ΑΦΠ;

Η δύναμή σου, η δύναμή μας είναι ότι είμαστε πολλοί. Να βγούμε μπροστά και να διεκδικήσουμε συλλογικά, να αμφισβητήσουμε τους μονοδρόμους, να βάλουμε πλάτη για να κερδίσουμε το μέλλον που μας αρνήθηκαν.

LEAVE A REPLY