Πρωτοετών starter pack

Συνάδελφε του πρώτου έτους καλωσόρισες στη Νομική ΑΠΘ. Σε αυτή τη σελίδα θα βρεις απαντήσεις στο νόημα της ζωής  σε ζητήματα που πιθανώς να σε απασχολήσουν στο ερχόμενο εξάμηνο αλλά και ορισμένες συμβουλές που θα κάνουν τη ζωή σου καλύτερη.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ NOMIKITHESS
Πρώτα απ’ όλα ας συστηθούμε. Η συντακτική ομάδα του site είναι μια ετερογενής ομάδα του συλλόγου φοιτητών νομικής, μια ομάδα ανθρώπων με διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αποχρώσεις που τους ενώνει η ιδέα (και κυρίως η πράξη) ενός κόμβου από τους φοιτητές για τους φοιτητές, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων, την ενημέρωση και την αλληλοβοήθεια. Στη σελίδα θα βρεις χρήσιμο υλικό και συμβουλές για τα μαθήματα, προγράμματα και ανακοινώσεις, θα βρεις χώρο να εκφράσεις ελεύθερα τη γνώμη σου για οτιδήποτε σε απασχολεί, και θα μάθεις για τα πολιτικά, πολιτιστικά και νομικά τεκταινόμενα της σχολής μας (και όχι μόνο). Ωστόσο δεν αποτελεί απλώς μια γωνιά στο διαδίκτυο, καθώς με εκδηλώσεις για επίκαιρα και διαχρονικά ζητήματα, νομικά και μη, με πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και με πάρτυ που άφησαν ιστορία συμμετέχει και στην υλική πραγματικότητα της σχολής. Κόντρα στην τάση που θέλει τους φοιτητές να αφιερώνουν όλη τους τη ζωή στα μαθήματά τους, αποξενωμένοι από τους γύρω τους, τις δυνατότητες και τις ανάγκες της φοιτητικής καθημερινότητας, εμείς επιδιώκουμε την επιστροφή του φοιτητή στη σχολή του: το ζωντάνεμα του συλλόγου του, την ενασχόλησή του με την πολιτική, τον πολιτισμό, τις επιστήμες, τη διάδρασή του με τους γύρω του. Η συντακτική ομάδα είναι ανοιχτή και πραγματοποιεί ανοιχτές συναντήσεις στο χώρο του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής (στη φιστικί-πόρτα).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΗ

Για την εγγραφή σου στη σχολή θα πρέπει να καταχωρήσεις στο register.auth.gr τα στοιχεία που θα σου ζητηθούν και στη συνέχεια να προσέλθεις ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ ή με ΜΕ ΝΟΜΙΜΩΣ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ για ταυτοποίηση στη γραμματεία της Νομικής Σχολής (ΙΣΟΓΕΙΟ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΠΕ – ΝΟΜΙΚΗΣ) τις εργάσιμες μέρες από 25/09/2018  έως και 05/10/2018  και ώρες 8.30- 10.00 π.μ.

έχοντας μαζί

  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Ή ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ
  • ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ Ή ΤΟΥ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟΥ
  •  ΜΙΑ (1) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
  • ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΠΟΥ ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Για την υπόλοιπη διαδικασία και λεπτομέρειες για την εγγραφή σου ΠΑΤΑ ΕΔΩ.

Αν για κάποιον ανεξήγητο λόγο αδημονείς να δεις τί σε περιμένει τα επόμενα 4-5 χρόνια, μπορείς να βρεις το πρόγραμμα σπουδών ΕΔΩ. Σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα των μαθημάτων του εξαμήνου σου είναι το παρακάτω.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2018-2019 (1)

Ως τις 15/10 θα χρειαστεί να κάνεις δήλωση των μαθημάτων στα οποία θες να εξεταστείς. Για να δεις τη σχετική ανακοίνωση πάτα εδώ.

Αντίστοιχα θα χρειαστεί να κάνεις δήλωση των συγγραμμάτων που θα λάβεις δωρεάν τα οποία πρέπει να αντιστοιχούν στα μαθήματα που θα δηλώσεις. Η δήλωση για το χειμερινό εξάμηνο μπορεί να γίνει από την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018 ως την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019. Για να δεις τη διαδικασία πάτα εδώ.

Αν δεν ξέρεις ποιο σύγγραμμα να επιλέξεις κατ’ αρχάς σου προτείνουμε να συμβουλευτείς τον καθηγητή σου και να δεις και ο ίδιος/α το κάθε προτεινόμενο σύγγραμμα στη βιβλιοθήκη της σχολής. Αν πάλι βαριέσαι να κάνεις κάτι απ’ αυτά, μπορείς να δεις τα συγγράμματα που σου προτείνουμε ΕΔΩ.

Σε κάποια στιγμή μέσα στο εξάμηνο θα βγει η ανακοίνωση για τις απαραίτητες διαδικασίες για να βγάλεις ακαδημαϊκή ταυτότητα, aka πάσο, προκειμένου να σου τρώνε λιγότερα φράγκα ο ΟΑΣΘ, τα ΚΤΕΛ και το πλοίο για Αμοργό. Εσύ όμως δεν θα αγχωθείς γιατί θα έχεις ήδη διαβάσει για τη διαδικασία ΕΔΩ.

ΓΕΝΙΚΑ

Το βασικό είναι να εκτιμήσεις και να αξιοποιήσεις την κατάστασή σου. Είσαι φοιτητής/τρια, αυτό σημαίνει ότι κατά κανόνα έχεις χρόνο. Αξιοποίησε αυτό το χρόνο για να ασχοληθείς με τους γύρω σου, γνώρισε ανθρώπους, ασχολήσου με την πολιτική, τον πολιτισμό, την τέχνη. Στο πανεπιστήμιο υπάρχουν πολιτικές συλλογικότητες, κινηματογραφικές, θεατρικές  ομάδες κλπ. Η φοιτητική σου ζωή δεν πρέπει να περιοριστεί σε ένα δρομολόγιο ανάμεσα σε μάθημα-βιβλιοθήκη. Χρειάζεται το διάβασμα, εξάλλου πρέπει να υπηρετήσουμε και μια νομική επιστήμη. Ωστόσο ούτε οι υπερβολές ούτε η βαθμοθηρία βοηθάνε.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Ο σύλλογος φοιτητών νομικής είναι το σωματείο οι αποφάσεις του οποίου αντιπροσωπεύουν τους φοιτητές της νομικής. Είναι ένα ανεξάρτητο όργανο που λαμβάνει αποφάσεις για τις συλλογικές δράσεις των φοιτητών τόσο στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Στο σύλλογο ανήκουν όλοι οι φοιτητές του τμήματος, αμέσως μετά την εγγραφή τους σε αυτό και δίχως να χρειάζεται οποιαδήποτε άλλη διαδικασία.

Ο χώρος του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής βρίσκεται λίγα μέτρα μετά την έξοδο της Σχολής απ την πλευρά του κυλικείου. Είναι η περίφημη “φιστικί πόρτα”. Ο χώρος περιλαμβάνει υπολογιστές, βιβλιοθήκη, και κυρίως το κέφι και των ιδρώτα πολλών συμφοιτητών που στο πλαίσιο του Συλλόγου και των ομάδων του περνούν εκεί αρκετές ώρες την εβδομάδα. Στο χώρο αυτό δραστηριοποιούνται οι ομάδες του Συλλόγου ενώ φιλοξενεί διάφορα events, όπως συζητήσεις, εκδηλώσεις και προβολές ταινιών.

Ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής (Σ.Φ.Ν.) είναι από τους παλαιότερους φοιτητικους συλλόγους. Το καταστατικό του, το οποίο αποτελείται από 31 άρθρα, καταρτίστηκε την 5η Ιουνίου 1977 και 228 εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 781/1977 Απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Ο Σ.Φ.Ν. κάνει αισθητή την παρουσία του με την παρέμβασή του στα συλλογικά όργανα του Τμήματος καθώς και με τη συνεργασία του με τη Γραμματεία, ιδίως για την κατάρτιση προγραμμάτων των εξεταστικών περιόδων.

-Τα όργανα του συλλόγου είναι το Διοικητικό Συμβούλιο και η Γενική Συνέλευση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) απαρτίζεται από εκπροσώπους κάθε παράταξης ή σχήματος που κατέβηκε στις εκλογές και πήρε από ένα συγκεκριμένο αριθμό ψήφων και πάνω. Ο αριθμός των εκπροσώπων κάθε χώρου εξαρτάται από τις ψήφους που αυτός έλαβε στις εκλογές που γίνονται κάθε χρόνο το Μάιο. Έτσι η ΔΑΠ έχει 6 έδρες, 2 έδρες η ΑΦΠ και από 1 έδρα το ΑΡΔΙΝ, η ΕΑΑΚ και η ΠΚΣ.

Η Γενική Συνέλευση (ΓΣ) απαρτίζεται από το σύνολο των φοιτητών-μελών του συλλόγου. Μπορεί να συγκληθεί είτε με απόφαση του ΔΣ είτε μετά από αίτημα δια υπογραφών τόσων μελών όσο αντιστοιχεί στο 10% της συμμετοχής στις τελευταίες εκλογές. Στη ΓΣ ανάλογα με τη θεματολογία κατατίθενται από κάθε ενδιαφερόμενο σχήμα, παράταξη ή μεμονωμένο άτομο “πλαίσια” τα οποία αν ψηφιστούν στο τέλος της διαδικασίας, υιοθετούνται ως αποφάσεις από ολόκληρο το σύλλογο. Συνήθως μόνον οι παρατάξεις και τα σχήματα κατεβάζουν πλαίσια παρόλο που ο οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα να καταθέσει δικό του πλαίσιο.