Θεσσαλονίκη μου, αύριο θα βράζεις- του Δημήτρη Παυλίδη

0
249
Αύριο είναι μια περίεργη μέρα. Παραδοσιακά, η μέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ είναι συνδεδεμένη με μεγάλες πορείες, διαμαρτυρίες, συλλαλητήρια που πολλές φορές καταλήγουν σε κυνηγητά και επεισόδεια. Είναι, άλλωστε, η μοναδική μέρα της χρονιάς που το επίκεντρο του κόσμου όλου φεύγει για λίγο από την Πρωτεύουσα και η Θεσσαλονίκη ξαφνικά αποκτά κάποια υπόσταση και αξία. Είναι η μοναδική της ευκαιρία να ακουστεί. Αύριο όμως η μέρα θα είναι κάπως διαφορετική και ανησυχητικά επικίνδυνη. Από τη στιγμή που ήρθε στο προσκήνιο το ζήτημα του Μακεδονικού και της όλης ονομασίας δημιουργήθηκε μεγάλη πόλωση και οι διχαστικές τάσεις στη μικρή μας κοινωνία δίνουν και παίρνουν. Κατά την προσωπική, ταπεινή μου άποψη η πόλωση αυτή έχει ποδηγετηθεί, έχει σχεδιαστεί και διογκωθεί τεχνηέντως και συντηρείται σκοπίμως από όσους έχουν κολλήσει το μυαλό και τη συνείδηση τους στα χρόνια του εμφυλίου, αντιμετωπίζοντας τους τάχα αριστερούς της εξουσίας ως εαμοβούλγαρους.
Αύριο πολλοί θα μαζευτείτε και θα φωνάξετε για τη Μακεδονία και καλά θα κάνετε, αυτό πιστεύετε, αυτό πρεσβεύετε, απόλυτο και αναφαίρετο δικαίωμα σας. Προτού, όμως κατεβείτε, αναλογιστείτε, παρακαλώ, το ποιος σας έγραψε και σας έπεισε για τη συντελούμενη εθνική προδοσία και μειοδοσία, κοιτάξτε λίγο καλύτερα τη μεγαλύτερη εικόνα του προβλήματος, τη διεθνή αντιμετώπιση και τις προεκτάσεις, τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, το αντίκτυπο που αυτή θα έχει και εφόσον δεν σας πείθει και δεν σας καλύπτει φυσικά να κατεβείτε. Ενημερωθείτε όμως πρώτα -κατά προτίμηση όχι από τα σάιτ που ως κεντρική αντιμετώπιση του ζητήματος προβάλλουν τους 10 γραφικούς σκοπιανούς που καίνε την ελληνική σημαία, μην ξεχνάτε άλλωστε πως τα ίδια κάνουν και οι δικοί μας γραφικοί “συμπατριώτες”- , ενημερωθείτε σωστά όπως το ίδιο προσπαθώ να κάνω κι εγώ προκειμένου να μη διαμορφώνω άποψη εν θερμώ ή να μην ενστερνίζομαι την άποψη που κάποιος πολύ θα ήθελε να μου πλασάρει, ικανοποιώντας ίδια συμφέροντα. Αποφασίζετε, λοιπόν, να ανταποκριθείτε στο κάλεσμα θρησκευτικών, πατριωτικών, εθνικιστικών οργανώσεων, που μιλούν για προδότες, κρεμάλες, εξορίες, ξερονήσια, και διαδηλώνετε. Την ώρα που θα κατεβαίνεις, φίλε, να έχεις στο νου σου πως αυτός που θα διαδηλώνει λίγο πιο πέρα από σένα για παιδεία, υγεία, εργασία, δικαιώματα, ισότητα και ελευθερίες, δεν είναι εχθρός σου. Εχθρός σου είναι αυτός που σου κλέβει τη ζωή και τα όνειρα ποτίζοντας σε παράλληλα με υπερηφάνεια και μίσος για να ξεχνάς τις δυσκολίες σου. Εχθρός σου είναι – ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι – ο φασίστας που θα είναι δίπλα σου και θα φορά το μανδύα του πατριώτη. Το μανδύα δηλαδή με τον οποίο προχθες στο Ωραιόκαστρο κυνήγησε 2 προσφυγόπουλα και χθες στη Μυτιλήνη ένα κοριτσάκι ελληνικής καταγωγής επειδή φορούσε μαντήλι στα μαλλιά. Δίπλα σου αύριο θα έχεις πολύ κόσμο, αγνό, θα έχεις οικογένειες, θα έχεις όμως και τα κατακάθια αυτής της κοινωνίας. Απομόνωσε τους και διώξτους, ειδάλλως θα είσαι συνένοχος και οι όποιες πράξεις τους θα βαραίνουν και εσένα. Τους δίνεις την κάλυψη να βγουν στο δρόμο να ξεράσουν μίσος, είναι δική σου η ευθύνη.
Κανένα όνομα δε θα έπρεπε να μπαίνει εμπόδιο και να χωρίζει τους ανθρώπους. Κοιτάξτε που φτάσαμε με τη μανία να υψώνουμε φράχτες και τείχη, αντί να προτάσσουμε χέρια, αλληλεγγύη και ενότητα.

 

LEAVE A REPLY