Εκδήλωση Επιτροπής Αγώνα Νομικής, Πέμπτη 16:00,αιθ.213

0
70

ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΝΟΜΙΚΗΣ

Θέλουμε να μορφωνόμαστε ολοκληρωμένα,

να δουλεύουμε με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουμε

Όλοι εμείς που μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία για το μέλλον και θέλουμε να δουλέψουμε στο αντικείμενο μας…

Όλοι εμείς που έχουμε το ίδιο ενδιαφέρον για την επιστήμη μας και θέλουμε με τις γνώσεις μας να προσφέρουμε στην κοινωνία…

…Είμαστε από την ίδια πλευρά! Μαζί μπορούμε να γκρεμίσουμε τα εμπόδια

που υψώνουν οι κυβερνήσεις, η ΕΕ στις σπουδές και το μέλλον μας.

Μπορούμε να συνδυάσουμε τον ατομικό αγώνα για να αποκτήσουμε περισσότερα εφόδια με την συλλογική διεκδίκηση για ολοκληρωμένη μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα

Ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα συλλογικά μας προβλήματα, να αντιπαλέψει όσους μας στερούν το μέλλον! Το 36% των αποφοίτων που είναι άνεργοι, το 73% των εργαζόμενων πτυχιούχων που αμείβονται με μισθό 200-800€, το  21% των διδακτόρων που είναι εκτός απασχόλησης δίνουν όλοι μεγάλο προσωπικό αγώνα για να ζήσουν καλύτερα! Δεν τους λείπουν οι γνώσεις, τα μεταπτυχιακά, οι πιστοποιήσεις, η θέληση!

Αυτά που έχουμε ανάγκη και αξίζει να τα διεκδικήσουμε συλλογικά είναι:

 

 • Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο μας!  Με την σημερινή απόσπαση πτυχίου-επαγγέλματος ωθούμαστε σε ένα μαραθώνιο απόκτησης πανάκριβων μεταπτυχιακών, πιστοποιήσεων, εξετάσεων για να κυνηγήσουμε ένα αβέβαιο μέλλον!  Καμιά απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο. Κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στις επαγγελματικές ενώσεις ή σε οποιοδήποτε φορέα πιστοποίησης, κρατικό ή ιδιωτικό.
 • Να υπάρχει ένα πτυχίο υψηλού επιπέδου ανά επιστημονικό αντικείμενο με όλη την απαραίτητη γνώση για το επάγγελμα σε αυτό. Με προγράμματα σπουδών σύγχρονα, ολοκληρωμένα και όχι “τσελεμεντές” εφήμερων γνώσεων, “δεξιοτήτων” με ημερομηνία λήξης. Κόντρα στην σημερινή κατηγοριοποίηση πτυχίων, αποφοίτων, ιδρυμάτων σε “διαφορετικά επίπεδα” που οδηγεί εμάς να βγαίνουμε χαμένοι και τα αφεντικά κερδισμένα αφού τελικά τρωγόμαστε με τον διπλανό μας και  συμπιέζονται τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω, μαθαίνουμε να ζητάμε λιγότερα, να μην διεκδικούμε! Ειδικότερα στη Νομική κυρίως το καθεστώς της άσκησης είναι η έκφραση στον χώρο των νομικών υπηρεσιών της κατεύθυνσης για την αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος, που προωθείται διαχρονικά από τις αντι-εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, από τη Λευκή Βίβλο του 1995 μέχρι τις σημερινές κατευθύνσεις για το νέο Πανεπιστήμιο της διασύνδεσης με την αγορά.
 • Να υπάρχει κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας που κατοχυρώνουν το επίπεδου του μισθού, της ασφάλισης, τις παροχές υγείας και άδειας ενιαία για όλους τους εργαζόμενους ενός κλάδου, τους απόφοιτους μιας σχολής! Κανένας διαχωρισμός των εργαζόμενων με βάση την ηλικία. Κατάργηση του υποκατώτερου μισθού των 511 ευρώ για τους νέους κάτω των 25. Κανένας νέος να μην αμείβεται κάτω από τα 751 ευρώ και κανένας απόφοιτος να μην αμείβεται με λιγότερα από την αντίστοιχη συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου.
 • Επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, από την 1η μέρα ανεργίας. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάρια ασθενείας σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Δωρεάν σπουδές για όλους! Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά. Δωρεάν επιμόρφωση όλων των εργαζομένων με ευθύνη του κράτους. Η μόρφωση είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα.
 • Πρακτική άσκηση πάνω στο αντικείμενο σπουδών, στην ευθύνη και εποπτεία του ιδρύματος με επιβλέποντα καθηγητή, με πληρωμή στο ύψος του κατωτάτου μισθού (751 ευρώ) και πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα. Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι. Η άσκηση των αποφοίτων Νομικής δεν έχει καμία σχέση με την απόκτηση πρακτικής εμπειρίας στο επάγγελμα, αλλά αποσκοπεί αποκλειστικά στην εξασφάλιση ενός φθηνού και ευέλικτου υπαλληλικού προσωπικού, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σε όφελος των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών και για την κάλυψη κενών στον κρατικό μηχανισμό και σε άλλους φορείς.
 • Για τους εργαζόμενους φοιτητές διεκδικούμε πρόσθετες εξεταστικές περίοδοι, ειδικά ωράρια μαθημάτων (π.χ. απογευματινά εργαστήρια). 6ωρο με αποδοχές 8ωρου, άδεια με αποδοχές την περίοδο της εξεταστικής.

 

Το μέλλον δεν θα μας το χαρίσει κανένας!

Οι κυβερνήσεις, η ΕΕ, τα μονοπώλια έχουν σχέδιο για την νέα γενιά: Να ζούμε με τα λίγα για να απολαμβάνουν οι λίγοι τα πολλά! Να ξέρουμε λίγα, να δουλεύουμε για ακόμα λιγότερα και να μην διεκδικούμε τίποτα γιατί “έχουμε τουλάχιστον δουλειά”. Να θεωρούμε “φυσιολογικό” και “δεδομένο” ότι θα γίνουμε η πρώτη γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη! Να στριμώξουμε τα όνειρά μας στις ουρές του ΟΑΕΔ, τα 4ωρα ή τα 10ωρα, τους μισθούς-χαρτζιλίκι, την δουλειά με ημερομηνία λήξης. Να ζούμε μέσα στην ανασφάλεια, “προσωρινοί” και “αναλώσιμοι” για μια ζωή, να αλλάζουμε στον εργασιακό μας βίο 5-10 δουλειές, με διαλείμματα ανεργίας και  επανακατάρτισης επί πληρωμή. Και αν θέλουμε να αντιδράσουμε σε όλα αυτά να μην έχουμε δικαίωμα στην απεργία, στην οργάνωση, στην διεκδίκηση, να είμαστε αφοπλισμένοι!

Επιπλέον, όσον αφορά το εργασιακό μέλλον των αποφοίτων της σχολής μας, αποτελεί πλέον πραγματικότητα – με την πρόσφατη ψήφιση του συνολικά αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – και ο θεσμός της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης   ο οποίος είναι γενικά μορφή σαφούς ιδιωτικοποίησης της Δικαιοσύνης. Με τις συγκεκριμένες διατάξεις, γίνεται πραγματικά ένα απαράδεκτο βήμα παραπέρα, αφού επιβάλλεται η υποχρεωτική υπαγωγή σε αυτήν μιας σειράς κατηγοριών υποθέσεων των ειδικών διαδικασιών, όπως οροφοκτησίας, αυτοκινήτων, αμοιβών, οικογενειακών, ιατρικής αμέλειας, εμπορικών κ.ά. πριν ακόμα από την προσφυγή στο Δικαστήριο. Από την ιδιωτικοποίηση αυτή ωφελημένοι θα είναι μόνο οι διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες, με την εξασθένιση των απαιτήσεων εναντίον τους (π.χ. θύματα τροχαίων κατά ασφαλιστικών εταιρειών κλπ.) που αυτή θα επιφέρει. Από την άλλη μεριά, ζημιωμένοι θα είναι αφενός οι οικονομικά αδύναμοι πολίτες, που θα κληθούν να δαπανήσουν σημαντικά μεγαλύτερα έξοδα και χρόνο για την οριστική ικανοποίηση των απαιτήσεών τους, κάτι που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο δραστικό περιορισμό ή και την εγκατάλειψή τους και βέβαια η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων των οποίων η ύλη κατ’ επέκταση θα συρρικνωθεί.

 

Για αυτό το μέλλον μας προετοιμάζουν από σήμερα! Η «σύνδεση των σχολών με τις επιχειρήσεις» είναι ήδη πραγματικότητα και γνωρίζουμε τα αποτελέσματά της! Με την πλήρη απόσπαση πτυχίου-επαγγέλματος και το κυνήγι πανάκριβων πιστοποιητικών! Με προγράμματα σπουδών τα οποία δεν παρέχουν ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση αλλά εφήμερες δεξιότητες που έχει ανάγκη η «αγορά». Με τα νέα δίχρονα πτυχία που ξεφυτρώνουν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής κατά παραγγελία των εφοπλιστών και των βιομηχάνων! Με τους εργολάβους να ξεκοκαλίζουν εκατομμύρια για υποβαθμισμένες υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας! Με την έρευνα να εξαρτάται από τα συμφέροντα των μονοπωλίων!

Αυτοί που μας στερούν την δυνατότητα να ζήσουμε και να δουλέψουμε στη χώρα μας χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το “brain drain”, για τους χιλιάδες απόφοιτους που φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας κάτι καλύτερο! Αλλά ακόμα και στο εξωτερικό μας κυνηγάνε τα δίδακτρα στις σπουδές, η κρίση, η προσωρινή δουλειά, μας αξιοποιούν γιατί είμαστε πιο φθηνοί από τους ντόπιους επιστήμονες, μέχρι να έρθουν οι ακόμα φθηνότεροι από άλλες χώρες. Μας κυνηγάει η πολιτική της ΕΕ που δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλες εταιρίες να μας προσλαμβάνουν σε οποιαδήποτε κράτος-μέλος με τους μισθούς και τα δικαιώματα της χώρας προέλευσής τους, δηλαδή  να δουλεύομε στη Γερμανία με μισθούς Ελλάδας, Βουλγαρίας κοκ!

 

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές να φτιάξουμε το δικό μας σχέδιο αντεπίθεσης!

Οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι είναι η δύναμή μας! Μέσα από αυτούς όλοι μαζί οι φοιτητές μπορούμε:

 • να κάνουμε συνελεύσεις σε κάθε έτος και τμήμα, να συζητάμε και να διεκδικούμε δωρεάν σπουδές, ολοκληρωμένη μόρφωση και πτυχίο με αξία. Να παλεύουμε για να καταργηθούν τα εμπόδια που ορθώνονται μεταξύ πτυχίου και επαγγέλματος.
 • να ενημερωνόμαστε για το τί ισχύει πραγματικά μετά το πτυχίο, στον κλάδο που θα πάμε να δουλέψουμε. Από τώρα να αποκτάμε κοινό βηματισμό με τους εργαζόμενους που ήδη εργάζονται σε αυτό τον κλάδο.
 • να συντονίζουμε την δράση μας με τους φοιτητές όλης της Ελλάδας και των ομοειδών τμημάτων για να είμαστε πιο πολλοί και πιο αποτελεσματικοί
 • Να κερδίσουμε την ικανοποίηση των αναγκών μας σε άθληση, πολιτισμό!
 • Μαζί με τους εργαζόμενους και τις οικογένειές μας να βάλουμε φρένο στην επίθεση που δεχόμαστε!

Τέτοιοι σύλλογοι θέλουμε να υπάρχουν σε κάθε τμήμα! Για αυτό κάνουμε στην άκρη όλους όσοι έχουν μετατρέψει τους συλλόγους μας σε υποστηρικτές της αντιλαϊκής πολιτικής, σε πλασιέ των επιχειρηματιών και των κυβερνήσεων! Παίρνουμε πάνω μας την αναζωογόνηση των συλλόγων μας, αλλάζουμε τους συσχετισμούς στα Διοικητικά Συμβούλια, πετάμε από πάνω μας την σαπίλα και τον εκφυλισμό!

Καλούμε όλους τους φοιτητές να συζητήσουν, να αποφασίσουν, να οργανώσουν και να συμμετέχουν μαζικά:

 

 • στην ενημερωτική εκδηλωση-ημερίδα της Επιτροπης Αγώνα Νομικής σχετικά με την εργασιακή προοπτική των αποφοίτων και την κατάσταση στον κλάδο των δικηγόρων με ομιλιτές τους Μιχάλη Κωνσταντινίδη, Δικηγόρο και Δημοτικό Σύμβουλο, και την Κέλυ Λιαράτσικα, Ασκούμενη δικηγόρο.
 • στα μεγάλα συλλαλητήρια μαζί με όλο το λαό μέσα στο Μάρτη για να βροντοφωνάξουμε “σπουδές χωρίς εμπόδια και δουλειά με δικαιώματα για όλους”
 • στην παγκόσμια μέρα ενάντια στο ρατσισμό στις 21/3 με πολύμορφες παρεμβάσεις.
 • στο πανελλαδικό τουρνουά basket 3on3 του ΜΑΣ

 

 

LEAVE A REPLY