ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ NOMIKITHESS – του Χρήστου Παπαχαρίση

0
282

Αγαπητοί φίλοι του Nomikithess,

Σε καιρούς απόλυτης παράνοιας (a.k.a. εξεταστικής) διαβάζω κάτι κουφά από μάλλον κάτι  τυφλούς που, για δικούς τους λόγους, σκέφτονται- χωρίς να διαβάζουν- και γράφουν ότι το Nomikithess είναι μεροληπτικό site και εκπέμπει μια αύρα συγκεκριμένου πολιτικού χώρου. Πριν προχωρήσουμε παρακάτω στην ανάλυση της παραπάνω σκέψης, πρέπει να πούμε τρείς αυτονόητες προτάσεις –για όσους ευτυχώς, ακόμα, σκέφτονται:

Α) Ο γράφων όπως και πολλά μέλη του site δεν ανήκουν σε καμία παράταξη, χώρο, σχήμα.

Β) Ο γράφων όπως και όλα τα μέλη του site δεν εμποδίσαμε ποτέ καμία εκφορά δημοσίευσης, άποψης ή σχολίου, με μόνη  εξαίρεση την εκφορά  ρατσιστικού, ομοφοβικού ή προσβλητικού προς συγκεκριμένο πρόσωπο λόγου.

Γ) Ο γράφων όπως και όλα τα άλλα μέλη της συντακτικής ομάδας πιστεύουμε ότι το Nomikithess συνιστά έναν χώρο έκφρασης και αντιπαράθεσης απόψεων μέσα αλλά και έξω από το στενό πλαίσιο των ζητημάτων του φοιτητή Νομικής.

Επομένως, όσοι δεν γνωρίζουν, πριν γράψουν ό,τι τους έρχεται στο κεφάλι, από όπου και αν τους έρχεται, ας προσέχουν για δύο λόγους. Αφενός γιατί, όταν λένε ότι το Nomikithess είναι κατευθυνόμενο, δεν έχουν ιδέα ότι προσβάλλουν τον κόπο, τη δουλειά και το μεράκι όσων σκοτώνονται κυριολεκτικά και μεταφορικά για να τρέχει το σαιτ και, αφετέρου, γιατί αλλοιώνουν την ταυτότητα ανθρώπων που θέλουν να εκφράζονται ελεύθερα, χωρίς να θέτουν περιορισμούς  στις σκέψεις τους.

Προχωρώντας στην ανάλυση της σκέψης των παραπάνω ανθρώπων που «ενοχλούνται» από τη διαφορετική άποψη και δεν θέλουν το Nomikithess –και το κάθε Nomikithess της καθημερινότητας τους- να τους θυμίζει ότι ζουν σε μια κοινωνία λίγο μεγαλύτερη από αυτήν της κεντρικής βιβλιοθήκης και της αίθουσας της εξέτασης, θα ήθελα να τους επιστήσω την προσοχή σε δύο στοιχεία. Πρώτον, στον ακέραιο δογματισμό του απολιτίκ που αποκλείει και απορρίπτει οποιαδήποτε θέση πριν δει την ουσία της ως δήθεν «κομματική γραμμή». Δεύτερον, στον ατομικισμό που είναι συνέπεια ή αιτία της απολιτικ θέσης, ο οποίος καλλιεργεί, επιτείνει και χειροτερεύει τις συνθήκες ζούγκλας και κοινωνικού κανιβαλισμού* που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Τα δύο αυτά στοιχεία συνθέτουν μια θλιβερή πραγματικότητα που οδηγούν στον αποκλεισμό οποιασδήποτε προσπάθειας συλλογικής δράσης (aka συνεννόησης) για τη βελτίωση των σπουδών μας  και- κατ’επέκταση- των ζωών μας.

Επομένως, σε αυτήν την επανάσταση του δογματικού απολιτίκ που- στην ουσία- λίγο διαφέρει από τις περιόδους έξαρσης της φοιτητικής, συνδικαλιστικής παράνοιας, το Nomikithess λέει ΟΧΙ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι «νοθεύεται» ή ότι παρουσιάζει κάποια συγκεκριμένη κομματική άποψη και ιδέα. Θέλουμε, αναζητάμε και συζητάμε ΟΛΕΣ τις απόψεις (με εξαίρεση τη θέση της παρατήρησης β) ).

Πιστεύουμε ότι είμαστε και φοιτητές Νομικής και όχι απλώς φοιτητές Νομικής. Οπότε όποιος θέλει και πιστεύει ο ίδιος σε έναν διαδικτυακό χώρο που η εκφορά μιας γνώμης δεν θα περιορίζεται στις λίγες λέξεις μιας δημοσίευσης στο facebook, ας μας αναζητήσει. Eίμαστε εδώ και είμαστε πολλοί.

 

 

*ούτε εμένα μου άρεσε ο Phylax, αλλά δεν με επισκέπτεται και στον ύπνο μου

LEAVE A REPLY