Ανακοίνωση BLOCO Νομικής για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών

0
85

Πριν από λίγες μέρες γίναμε για άλλη μια φορά μάρτυρες ενός δικαστικού παραλογισμού, ο οποίος μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε, με πλειοψηφία 20 έναντι 5, αντισυνταγματικές τις αλλαγές στην διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο.

Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές αυτές προέβλεπαν τον εκσυγχρονισμό του εν λόγω μαθήματος με στόχο να αποβληθεί ο ομολογιακός χαρακτήρας «κατήχησης» που «στοίχειωνε» το μάθημα των Θρησκευτικών εδώ και πολλά χρόνια. Άλλωστε, σύμφωνα τόσο με το Σύνταγμα, όσο και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ένα κράτος δεν δύναται να θρησκεύεται, πόσο μάλλον να προσηλυτίζει μαθητές μέσω της δημόσιας εκπαίδευσης.

Κι όμως το ΣτΕ δεν δίστασε να κρίνει και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία αντισυνταγματικές τις συγκεκριμένες αλλαγές βασιζόμενο… στο Σύνταγμα και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τα οποία ορίζουν ρητά τα ακριβώς αντίθετα.
Εν έτει 2018 η συγκεκριμένη απόφαση δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί σκοταδιστική, παράλογη και αναχρονιστική. Δεν είναι τυχαίο ότι συνταγματολόγοι από όλο το πολιτικό φάσμα, αλλά και θεολόγοι έχουν εκφράσει την έντονη ενόχληση τους. Όπως φαίνεται το ΣτΕ επέλεξε να πορευτεί μαζί με μια μειοψηφία σκληροπυρηνικών κύκλων της Ιεραρχίας κι όχι με την κοινή λογική. Είναι σαφές ότι η Δικαιοσύνη για άλλη μια φορά δεν κρίνει μια απόφαση αμερόληπτα και με κριτήριο το Σύνταγμα και τους νόμους, αλλά με οδηγό ιδεολογικές αγκυλώσεις και πολιτικές σκοπιμότητες.

Το BLOCO ως πολιτική συλλογικότητα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος και για την μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών σε μάθημα Θρησκειολογίας. Παράλληλα απαιτούμε στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση να προωθηθεί ο νομικός διαχωρισμός του κράτους από την εκκλησία. Κανένας δικαστικός παραλογισμός και κανένας «σκοταδιστικός» ιεράρχης δεν θα μπει ανάχωμα σε αυτή την προσπάθεια.

LEAVE A REPLY