Ανακοίνωση του ΑΡΔΙΝ για το ζήτημα των παρουσιών

0
81

Σήμερα σε μάθημα αστικού, ο καθηγητής Πουλιάδης ξεκίνησε να παίρνει παρουσίες. Με αφορμή αυτό φοιτητές μπήκαν στην αίθουσα για να κάνουν αντιπαράθεση με τον καθηγητή.

Το αίτημα ενάντια στην πρακτική των παρουσιών είναι πολύ σωστό. Παρά τη μόδα που θέλει το πανεπιστήμιο να ομοιάζει όλο και περισσότερο σε… σχολείο η ακαδημαϊκή ελευθερία απ την πλευρά του φοιτητή συνεπάγεται και την ελευθερία παρακολούθησης ή μη ενός μαθήματος. Οι παρουσίες λειτουργούν εκβιαστικά προς τους φοιτητές που δεν έχουν τη δυνατότητα ή την επιθυμία να παρακολουθήσουν συγκεκριμένα μαθήματα ή καθηγητές. Δεν εξυπηρετούν κανένα φοιτητικό συμφέρον ούτε κάποιον ουσιαστικό εκπαιδευτικό σκοπό. Καλλιεργούν το κλίμα κανιβαλισμού στη σχολή μας, την αντίληψη ότι τη στιγμή που όλοι οι φοιτητές στο ίδιο καζάνι βράζουμε, κάποιοι θα πρέπει να «τιμωρούνται» καθώς τόλμησαν να μην έρθουν σε ένα μάθημα. Εξάλλου αν θέλει ο κύριος Πουλιάδης να γεμίζουν οι αίθουσες των μαθημάτων του, θα μπορούσε να φροντίζει ώστε η διδασκαλία του να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των φοιτητών.

Πέραν των ανωτέρω, οι παρουσίες απαγορεύονται και από τον κανονισμό σπουδών. Παρόλα αυτά, η Κοσμητεία που τόσο πολύ την ενδιαφέρει η νομιμότητα, δεν φαίνεται να συγκινείται από την παραβίαση του κανονισμού από πλευράς καθηγητών, την ίδια στιγμή που ουκ ολίγες φορές έχει εξαντλήσει την αυστηρότητα της εφαρμογής του σε βάρος των φοιτητών.

Ωστόσο, οι φοιτητές έχουν Σύλλογο και ο Σύλλογός μας έχει όργανα. Ως εκ τούτου δεν έχουν ανάγκη από αυτόκλητους «σωτήρες». Στα συλλογικά προβλήματα των φοιτητών, όπως οι παρουσίες ή τα μαζικά κοψίματα, η λύση είναι οι μαχητικές συλλογικές διεκδικήσεις. Όχι οι ατομικοί «ηρωισμοί», βούτυρο στο ψωμί της ΔΑΠ και της ΑΦΠ, που αποθαρρύνουν εν τέλει τους φοιτητές και ενίοτε δικαιώνουν αναδρομικά τις άδικες πρακτικές των καθηγητών.

Και εν τέλει τι αριστερά θέλουμε στους συλλόγους μας; Θέλουμε μια αριστερά πυροδότη μαζικών αντιστάσεων και διεκδικήσεων, μια αριστερά που με τη φυσιογνωμία, τη στάση και τις πρακτικές της θα εμπνέει τους φοιτητές να καταπιαστούν με τα προβλήματά τους και τελικά θα παλεύει κόντρα στη διάλυση και την ήττα που προάγουν οι καιροί. Όχι μια αριστερά της ανάθεσης, που θα αυτοπεριθωριοποιείται λύνοντας τα προβλήματά της με φωνές και νταηλίκια, που απωθεί τον κόσμο που τόσο συχνά επικαλείται και αναπαράγει τελικά η ίδια τη διάλυση του φοιτητικού συνδικαλισμού και τον ξεπεσμό της έννοιας της αριστεράς.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα των παρουσιών, καλούμε κάθε φοιτητή να βγει μπροστά και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο:

Καμία λήψη παρουσιών – καμία συσχέτιση του βαθμού μας ή της εξέτασης από τις παρουσίες.
Καταδίκη εκ μέρους του Συλλόγου όσων καθηγητών εξακολουθούν να παίρνουν παρουσίες.

Ως εκ τουτού, θα καταθέσουμε σχετικό ψήφισμα στο ΔΣ του συλλόγου φοιτητών. Η Κοσμητεία να πάρει θέση και να λάβει μέτρα ώστε να σταματήσει αυτή η κοροϊδία. Αλλιώς η επόμενη παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου θα είναι στο μάθημα του κυρίου Πουλιάδη.

Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας Νομικής ΑΠΘ

LEAVE A REPLY