“Αλήτη, τολμάς και αγωνίζεσαι για το σπίτι σου; ” – του Σπ. Ξενίδη*

0
704

 

Η πρώτη «αριστερή» κυβέρνηση της χώρας είναι σίγουρα άξια θαυμασμού από κάθε (νεο)φιλελεύθερη κυβέρνηση παγκοσμίως. Μετά την ουσιαστική απαγόρευση κάθε απεργίας, κάτι που θα ζήλευε σίγουρα η Θάτσερ, έρχεται να ποινικοποιήσει τη συμπεριφορά όποιου προσπαθεί να προστατεύσει την κατοικία του ή την κατοικία των συνανθρώπων του από τους πλειστηριασμούς. Ο λόγος; Η προστασία  του θείου δικαιώματος των φτωχών τραπεζών, και των μεγαλοσυμβολαιογράφων υπαλλήλων τους, να αρπάζουν λαϊκές πρώτες κατοικίες  για «λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος». Ένα δημόσιο συμφέρον στρεβλό, που σε καμία περίπτωση δεν αφορά την προστασία της πλειοψηφίας των συμφερόντων των χτυπημένων από την κρίση νοικοκυριών,  αλλά αυτό των τραπεζών και των ιδιοκτητών τους.

Η όλη κυβερνητική προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα για την προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας θυμίζει πρακτικές Χούντας και ιδιώνυμων εγκλημάτων, στοχεύοντας να πετύχει με τρομοκρατία ό,τι δεν μπορεί να καταφέρει με ωραία λόγια. Συγκεκριμένα με την τροποποίηση που εισηγήθηκε ο Υπ. Δικαιοσύνης κ. Κοντονής, «όποιος εισέρχεται σε χώρο διεξαγωγής πλειστηριαμού προκαλώντας τη διακοπή/διατάραξη της ομαλής διαδικασίας θα τιμωρείται με τουλάχιστον έξι μήνες φυλάκιση, ενώ όποιος εισέρχεται/παραμένει κατά τον χρόνο μη διεξαγωγής της σχετικής διαδικασίας με σκοπό την παρακώλυσή της θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών». Η δίωξη των εγκλημάτων αυτών είναι αυτεπάγγελτη.  Η τροποποίηση, πέρα από την ποινικοποίηση του δικαιώματος των πολιτών να υπερασπίζονται το σπίτι τους, φέρνει και διεύρυνση του αξιοποίνου κάθως  πλέον δεν γίνεται δίωξη μόνο για σωματική βλάβη δημόσιων υπαλλήλων, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, αλλά αυτή θα ασκείται και για παρόμοια συμπεριφορά προς τους συμβολαιογράφους, αφού στην τροπολογία γίνεται λόγος για «υπαλλήλους πλειστηριασμού» . Μάλιστα η Κυβέρνηση έφτασε σε τέτοιο σημείο θρασύτητας προτείνοντας στο αρχικό κείμενο της τροποποίησης ποινικοποίηση ακόμα και της εκφράσης απόψεων που μπορούσαν να λήφθουν ως απειλές απέναντι στους συμβολαιογράφους, ρύθμιση που εν τέλει διαγράφηκε προκειμένου να υπερψηφιστεί η τροποποίηση από ολόκληρη την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι φανερή η προσπάθεια της κυβέρνησης και των υπόλοιπων μνημονιακών πολιτικών δυνάμεων που ψήφισαν «παρόν» στην ψηφοφορία να δημιουργηθεί ένα τέτοιο νομικό πλαίσιο ώστε όσοι αντιδρούν στον πλειστηριασμό πρώτης λαϊκής κατοικίας, είτε οργανωμένα είτε μη οργανωμένα, να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες επειδή προσπαθούν να προστατεύσουν τα λαϊκά συμφέροντα, ενώ αυτοί που προδίδουν καθημερινά τον λαό να μη μένουν μόνο στο απυρόβλητο, αλλά να βγαίνουν κερδισμένοι κι από πάνω.

Το ζήτημα αυτό δεν πρέπει να μας αφήνει ασυγκίνητους. Ως νέοι πρώτα απ΄ όλα άνθρωποι αλλά και ως η πρώτη γενιά νομικών βγαλμένη στην εποχή της  καταβαράθρωσης δικαιωμάτων και κατακτήσεων , έχουμε καθήκον να αντισταθούμε , να πάρουμε θέση και να ορίσουμε εν τέλει τί είναι εγκληματικό και τί όχι ,εάν το δίκαιο υπάρχει για να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των θιγόμενων ή για να εξασφαλίζει τα συμφέροντα των τραπεζών και των μνημονιακών Κυβερνήσεων.

 

*Ο Σπ. Ξενίδης είναι φοιτητής της Νομικής ΑΠΘ και μέλος του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας

LEAVE A REPLY